TW
0

Als que ens agrada la meteorologia, gaudim com a nens en anunciar les previsions un temps inestable, una pluja forta, un temporal de mar, neu, pedra o boira; tot el que surti d'un temps que per a molts es diu "bo" a nosaltres ens encanta... però també sabem molt bé tenir-li respecte a la mare natura, allò que s'anuncia pels homes del temps de la televisió com a temporal sever, extraordinari o simplement que hem de prendre precaucions, sabem que estem al davant d'una situació que en algun cops el que sembla una màgica nit de llamps o les precioses onades d'un temporal, es poden tornar fatídiques si no es prenen les mesures adequades.

Entre el passat inici de setembre i aquest mes d'octubre ja hem tingut més d'un dia amb situacions d'aquelles que s'han de seguir i respectar tal com toca. Ja sabem que la Mediterrània a finals d'estiu és un laboratori propici per formar grans tempestes, ja que la combinació d'un mar molt calent amb les primeres refrescades de la tardor formen un còctel explosiu, i nosaltres formem part de la mescla.

Noticias relacionadas

El dia 3 de setembre al matí, el radar de precipitacions ja mostrava un tren de tempestes que viatjava cap a Menorca, sobre les 12 hores a Trebalúger (es Castell) va començar a ploure amb força, aquesta força es va tornar en torrencial i en un espectacle mai viscut per nosaltres, l'aigua, com un torrent, va començar a conquerir el jardí i al poc temps tot el voltant de la casa era un llac marró de terra que començava a entrar pel garatge, la sala i el bany... van caure en poc més d'hora i mitja 116,7 Lm2 i gràcies a l'actuació de Protecció Civil tot va quedar en un gran ensurt. Com a nosaltres, cents d'actuacions més es van repetir per molts punts de l'illa, en especial pel llevant, ja que la forta tempesta va afectar amb violència es Castell, Maó i Sant Lluís.

Radar de dia 30 de setembre a la nit
Radar de dia 30 de setembre a la nit

Si començàvem setembre amb un ensurt, ho acabaríem amb un temporal de vent com feia anys no recordàvem... La nit del 30 de setembre una forta borrasca que es portava dies anunciant, es va allunyar de Menorca deixant ràfegues de vent de més de 110 Km/h. Molts punts de l'illa es van veure afectats per grans tempestes d'aigua que van fer créixer barrancs i van tombar arbres, alguns d'ells com els de la plaça Miranda de Maó amb més de 100 anys d'antiguitat.

Inundacions a molts punts de l'illa com a Trebalúger (Es Castell)
Inundacions a molts punts de l'illa com a Trebalúger (es Castell)

Gràcies al cel, les tempestes de setembre només han deixat danys materials i algun ferit poc greu, però a no molts quilòmetres de nosaltres, al sud de França, grans tempestes han deixat més de 15 persones mortes i grans danys materials que ens recorden queb hem de tenir el respecte que es mereix el nostre clima mediterrani i sempre gaudir de les situacions prenent les mesures adequades.

La baixada de Cales Fonts es va convertir en un torrent.
La baixada de Calasfonts es va convertir en un torrent