TW
0

S'Ajuntament des Mercadal no fa ses coses bé

En es passat ple de dia 29 de novembre, s'equip de govern va portar un projecte perquè fos aprovat i així poder-lo presentar al pla d'obres i serveis del Consell. Aquest projecte, que provenia de l'associació de pares i mares de l'escola de música, va ser entrat en petició com a antiprojecte.

Des des Partit Popular el vam votar a favor, però no ens agrada sa manera que té s'equip de govern de fer ses coses: sa majoria sense sentit, sa manera en què es fan, veure que prèviament no han estat ni gairebé estudiades... ja que aquesta obra estarà ubicada a sa zona des pisos de s'IBAVI, i açò provocarà que sa antiga unitat sanitària es torni a quedar buida.Una bona mostra d'açò és s'escoleta infantil, que per fer una ampliació d'aquesta, han hagut de destruir un parc infantil, i si haguessin pensat un poc no feia ni falta ampliar, ja que sabien que s'antiga unitat sanitària es quedaria buida en un temps.

S'obra de s'escoleta tenia un temps d'execució de 9 mesos de durada, per tant es mes passat d'agost hauria d'haver estat inaugurada. Però sa cosa no és així, i s'escoleta no està acabada i a més a més s'ha hagut de demanar un suplement de crèdit afegit de 135.000 euros.

Açò fa pensar que si es retard de ses obres fos culpa dels contractistes, s'ajuntament segurament els obligaria a acabar-ho el més prest possible, per tant sembla ser que sa culpa aquí la té s'ajuntament que és qui fa canviar cada dos per tres ses coses al contractista.

Durant el ple també es va criticar sa manera en què s'ha fet s'obertura des pàrquing des Molí amb es carrer Verge del Toro, que açò a la vegada també demostra com es fan les coses en aquest poble, ja que en tost de fer-ho recte ho han fet com si d'un petit angle estrany es tractés.

Des de s'oposició vam demanar també si es arbres que sortien al projecte de reforma des carrer Nou s'havien eliminat ja que aquest carrer ja està pràcticament formigonat del tot. I sa resposta va ser que no, que després d'haver formigonat tornarien a obrir un tros d'acera per poder sembrar es arbres, cosa que és un disbarat molt gros.

Junta local del Partit Popular
des Mercadal

-------------------------

La memòria selectiva de la senyora Gener

Després que la senyora Gener hagi llegit l'auditoria encarregada per l'actual equip de govern i que s'ha enviat a l'oposició perquè en tenguin coneixement, vull aclarir algunes de les afirmacions que fa a la seva carta.

Com bé diu la senyora Gener, les inversions mai es poden destinar a despesa corrent, sempre entenent que una partida pressupostària dedicada a inversions és finalista i per tant en cap cas es pot dedicar a despesa corrent. Ara , una cosa diferent és saber si els diners (no la partida pressupostària) destinats a inversions s'han destinat realment a les inversions que corresponien o s'han destinat a altres despeses.

Comenta, també, que les inversions a les que fa referència l'auditoria ja s'han realitzat. No totes, però bé, sap la senyora Gener si aquestes i altres inversions que ells van planejar s'han pagat amb els préstecs que es van fer en el seu moment, o s'han hagut de pagar ara amb liquidés corrent, és a dir, amb els doblers que s'haurien d'haver destinat a despesa de 2009-2010?

La resposta és clara, com dels préstecs que es van fer per destinar al pagament d'aquestes inversions no hi ha un duro, s'ha hagut de fer l'esforç de pagar-ho amb liquidés corrent.
Perquè s'entengui i fent referència als exemples que posa la senyora Gener, li diré que de les inversions que vostè comenta, la majoria s'han pagat entre el 2009 i 2010 i no precisament amb el préstec de 2008. Si vol podem quedar un dia i li diré fil per randa quan i com es van pagar:

- Els 195.000 € del projecte del Born.
- Els 300.000 € des Mirador de Fra Bernat i les millores a la Platja Gran.
- Els 110.000 € del camp de futbol de l'Atlètic.
- Els 300.000 € de la millora de carrers en el PIC 2008 (entre ells les obres del carrer Alfons V, que tenim pendent un pagament de 92.000 € al constructor i que no es va pressupostar mai tot i que les obres estan fetes).
- El conveni amb el CIME per el consorci de Residus Sòlids Urbans (però senyora Gener si encara se'n deuen alguns del 2008).
Però el que la senyora Gener no es recorda d'anomenar és:
- Els pagaments que no es van realitzar al Consorci Pla mirall per a l'Observatori-sala multifuncional (del qual devem de la seva època 2007-2008, més de 382.034,49 €).
- Els pagaments que no es van realitzar al consorci esportiu (que enguany hem arribat a deixar al dia ).
- El pagament de les obres de Can Saura que ascendeixen a 1.500.000 €.
- El pagament de 600.000 € del PDPT.
- Els 232.226,66 € del projecte d'urbanització de la UA-38 i carrers limítrofes.
- Els 216.564,58 € de la urbanització de la UA-26.
- Etc, etc, etc.

Tampoc anomena la senyora Gener totes les inversions que es van fer sense partida pressupostària (que açò sí que és greu) que encara devem i que mentre no es puguin dotar pressupostàriament no es podran pagar com ara 450.000 € de les dependències de la policia local, 200.000 € de la piscina descoberta, 92.000 € del carrer Alfons V, etc...
Per altra banda, tot i que la senyora Gener segueixi negant que no hi havia 4.700.000 € en factures pendents, aquesta és la realitat. Si es va fer un préstec extraordinari de 2.000.000 € i no per més, és perquè la capacitat d'endeutament de l'ajuntament té uns límits que no es poden sobrepassar. Tant de bo!, s'hagués pogut fer un préstec pel muntant de totes les factures pendents i començar de zero.

Nosaltres no vam tenir cap més remei que contractar el préstec, però si la senyora Gener abans d'arribar en aquests extrems hagués dedicat l'increment d'ingressos dels anys 2006-2007 (d'uns 5.000.000 €) a pagar els 4.700.000€ de factures que ens vam trobar sense pagar o bé els hagués destinat a amortitzar deute en lloc de fer un refinançament de l'endeutament en èpoques de vaques grasses, o a inversions (així com no es pot destinar partides pressupostàries d'inversions a despesa corrent, sí que es poden destinar ingressos corrents a inversions i vostès no ho van fer), ara estaríem xerrant en uns altres termes i la situació econòmica d'aquest ajuntament seria una altra.

Com bé diu la senyora Gener, "un agujero significaría que no existe el dinero, que ha desaparecido", sí i amb açò és amb el que ens trobam, que les obres i despeses es van realitzat i que els doblers per pagar-les (no la partida pressupostària) no hi és.

Com podem comprovar, la senyora Gener té una memòria selectiva i l'anàlisi que en fa de la situació econòmica de l'ajuntament és sesgada. Però com jo tenc clar que som a l'ajuntament per feina per als ciutadans i em vaig comprometre a fer una gestió transparent i sense tenir res a amagar, sàpiguen que tant la senyora Gener com qualsevol ciutadà em poden trobar a l'ajuntament, on estaré encantada de rebre'ls.

Joana Gomila Lluch
regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca