TW
0

Amb la mà
(i la butxaca) al cor

Dir que Menorca ho està passant malament amb la crisi és quedar-se curt. D'això en som tots conscients. Per intentar arranjar una mica la situació els polítics i els periodistes tornarem a saltar al camp un any més per disputar un partit solidari de futbol. Serà avui al migdia as Castell i a benefici de Caritas Parroquial.Sabem que els doblers que recollirem només seran com un gra de sorra quan es necessita tota l'arena d'un desert.

Però volem que quedi constància que, més enllà de la nostra tasca professional des dels mitjans de comunicació o des de les administracions, som persones amb una consciència social plena de les mancances que ofeguen tota la societat i volem col.laborar a títol personal per tirar envant la situació. Aquest cop hem triat fer la donació a Caritas Parroquial des Castell per la nostra filosofia d'ajudar sempre les persones més properes, que més ens necessiten, i per la gran tasca que fa aquest ens en uns moments tan delicats per l'atur, els problemes econòmics i, en molts casos, la manca d'una esperança de futur.Periodistes i polítics tornarem a jugar un cop més (i amb aquesta seran dotze les edicions disputades del partit benèfic) per intentar aportar el que puguem a la societat.

Des d'aquí us animem a sumar-vos per cercar la manera d'ajudar aquells veïns que ho estan passant malament, aquell amic que ha perdut la feina. Segur que tots teniu una causa amb nom i llinatges per la qual lluitar.

Tant des de la premsa com des de la política volem agrair molta gent que ha col.laborat perquè aquest partit fos possible. Parlem de Visitmenorca.com, Duchisela, Consell Insular de Menorca, Pons Quintana, la oficina de Londres de la National Football League, Hiper Centro, Ajuntament des Castell i una menció especial per en Rafael Cervera. Sense ells la festa solidària d'avui no es podria fer.

Avui esperem marcar gols, passar-ho bé i recollir molts doblers, però el nostre objectiu més important segueix sent el de fer que Menorca estigui un poc millor cada dia. Us animem a fer el mateix.

Lluís Camps
Batle des Castell
Jordi Ribera
Capità de la premsa
Llorenç Carretero
Capità dels polítics

Muy mal, señor Pereira

Como trabajador no estoy nada conforme con los acontecimientos que están ocurriendo tanto en nuestro país como en el resto de Europa. No estoy nada conforme con que el despilfarro de unos políticos incompetentes siempre lo pague la clase obrera. No me resigno a que queden impunes todos los casos de corrupción que salpican a los políticos (sean del color que sean). Me gustaría que se hiciera algo para que los corruptos paguen, no solo con prisión si la hubiera, sino que devuelvan lo que han robado, y si la falta es una mala gestión que genere beneficio propio a allegados, que se les inhabilite de por vida. La gente está quemada y cada vez más. Son muchos los problemas que ha generado la mala política de unos y de otros. En fin, son varios los motivos por los que participé en la huelga del 14-N y eso que lo que me van a descontar a final de mes lo necesito como muchos otros que hicieron huelga. Una vez llegados a la plaza Miranda iban informando de la participación, gritaban las famosas frases hechas que suelen encender los ánimos de la gente, hasta que cogió usted el micro y, a mi entender, la cagó. No se puede ir por ahí insultando y diciendo palabrotas. Había muchos niños, entre ellos mi hijo de siete años, al que tratamos de darle una educación en el respeto a los demás, cuidamos mucho nuestro lenguaje en su presencia. Le dijimos que íbamos a participar en una manifestación pacífica, como así fue, hasta que usted, señor Pereira, cogió el micro. Bajo mi punto de vista usted perdió todo argumento de queja. No puede un dirigente sindical incitar a la gente al insulto. Muy mal, señor Pereira. Menos mal que los demás sí dieron la talla y quiero sobre todo felicitar al chico joven que salió a decir unas palabras del todo coherentes. Otra vez me lo pensaré antes de participar en un acto así, sobre todo si está usted, repito, muy mal señor Pereira. Para su información, no soy simpatizante del PP ni tampoco del PSOE, soy simpatizante de las personas que lo hacen bien y lo demuestran, sean del color que sean.

Ángel Salmerón
Mahón

Qüestió de prioritats

Benvolgut Sr. Triay: Les ONG del Fons fa més de 20 anys que treballem a Menorca i des de Menorca per contribuir a la creació d'un món més just i responsable.Des dels nostres inicis hem treballat per fomentar la solidaritat, el respecte, la dignitat, i la justícia entre totes les persones i no haurien d'existir diferències en les condicions de dignitat entre les persones que viuen en països empobrits i les persones que viuen situacions de pobresa a Menorca. Aquest discurs de confrontació entre els pobres d'aquí i els d'altres països que sentim ens horroritza. La pobresa és complexa i global i no entén de fronteres.

Vivim en un món cada vegada més interconnectat i interdependent que genera problemàtiques globals que ens afecten i que necessiten d'un abordatge local. Les administracions no es poden desentendre del canvi climàtic, les migracions o la pobresa ni tampoc afrontar-les en solitari, necessiten d'aliances nacionals i internacionals. Per això la Cooperació per al desenvolupament treballa des d'una visió local les problemàtiques mundials que afecten a les poblacions més desafavorides del planeta. Qüestió de prioritzar visions? Efectivament.

La solidaritat, no és només un acte d'empatia cap a la pobresa i la injustícia que pateixen persones i col·lectius, sinó que significa també actuar per a l'eliminació de les causes que generen aquesta pobresa i injustícia. Si únicament pensem que podem col·laborar amb altres països del món quan tenim excedents, això no es diu solidaritat, i no és aquest el model sobre el qual volem que es fonamentin les nostres relacions amb els altres ni dintre ni fora de l'illa.

Els valors, per tant, regeixen les decisions que prenem tan individual com col·lectivament, i és la ciutadania la que decideix quins valors han de ser els que sustentin els pressupostos del seu municipi, siguin aquests més minsos o més abundants. Així, Menorca, territori tradicionalment solidari, ha de garantir que aquest valor romangui com eix vertebrador del seu desenvolupament intern i extern i pot fer-ho mantenint el caire humà i humanitari en la totalitat dels seus pressupostos, encara que les seves partides siguin, lògicament, més limitades. És una qüestió de prioritzar valors? Efectivament

Comprenem que davant d'una situació econòmica crítica, les solucions han de ser creatives, però no per això menys compromeses, i si la partida pressupostària corresponent no pot mantenir-se, sí que hauria de fer-ho almenys una quantitat simbòlica que deixi patent que Ciutadella segueix sent una població solidària amb qualsevol grup vulnerable. Si es tracta de materialitzar aquest valor en els pressupostos del municipi de Ciutadella, estem parlant que la quantitat destinada a la Cooperació per al desenvolupament en els pressupostos de l'any 2012, ja reduïts pel que fa a anteriors exercicis, equivalen a un euro (sí, 1€) per persona i any, és a dir, equival al preu d'un cafè (sense llet) en 12 mesos. És una qüestió de prioritzar despeses? Efectivament.

Així demanam al Sr. Triay que pugui reconsiderar el seu posicionament respecte el FMC, alhora que ens oferim a mantenir una reunió personal si volgués entrar amb més detalls. També el convidam a que ens visiti i que conegui de primera mà, tant la feina en projectes de cooperació i en sensibilització ciutadana pel foment de la solidaritat, com la transparència en la gestió dels fons econòmics que l'administració destina per aquest fi.

Fundación Vicente Ferrer-Menorca
Mans Unides
Associació d'amics i amigues del poble Sahrauí de Menorca
Stei – Menorca
Entrepobles
Apotecaris solidaris
Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca
Amics de Binde
Secretariat Diocesà de Missions
Càritas Diocesana de Menorca