TW
0

La nova zona escolar des Mercadal

El passat dia 24 vaig assistir a una taula rodona que tractava sobre les possibles ubicacions per a una zona escolar i que ha de quedar contemplada al nou Pla General que s'està redactant. A la reunió es van proposar quatre possibles ubicacions. Presidia la taula el redactor del nou Pla General, el qual ja tenia molt decidida la ubicació al camí de Tramuntana per a la nova escola. També hi havia cinc arquitectes més, entre ells el president del Col·legi d'Arquitectes. Quatre d'ells no es van pronunciar clarament sobre la nova ubicació i, si ho van fer, va ser molt vagament. Un d'ells sí que va apostar molt clarament per mantenir l'escola actual i va exposar motius molt convincents.Del que no es va parlar en cap moment va ser del camí que s'ha de recórrer perquè la parcel·la on es vol ubicar la nova escola reuneixi la condició de solar. No es va parlar del fet que el primer que s'hauria de fer abans de començar a construir és aprovar definitivament el Pla General. Hi ha municipis que han tardat més de deu anys en aprovar-lo. Després, aquest pla haurà de delimitar unes unitats d'actuació de les quals formaran part diversos propietaris dels terrenys que es classifiquen com a urbanitzables i entre ells posar-se d'acord per redactar i pagar el Pla Parcial, un projecte d'urbanització i reparcel·lació que definirà les parcel·les que es queda cada propietari i les zones que s'hagin de lliurar gratuïtament a l'Ajuntament com són les zones verdes, vials i equipaments, entre ells el solar de la nova escola, que marca la llei 7/12 Art. 4. Una vegada resolts aquests tràmits, es podran començar les obres d'urbanització, que ha de pagar en parts proporcionals cada propietari en funció dels metres quadrats de sòl que aporti cadascun d'ells. Quan tots aquests tràmits estiguin realitzats, es podrà començar la nova escola. M'agradaria que algun dels arquitectes allà presents explicàs què representa la tramitació d'un pla parcial i, si és possible, un cost aproximat de la infraestructura on es pretén ubicar la nova escola.


PACO PONS TRIAY
Es Mercadal

Bones collites culturals

Unes poques retxes han de ser suficients per agrair amb contundència dues oportunitats culturals d'enorme qualitat que ens han vingut servides des del Consell de Menorca i del Govern de les Illes Balears. M'estic referint a l'exposició antològica del pintor Biel Camps i al concert l'Illa de la Llum que ha acollit el nostre municipi el passat cap de setmana.
Més encara, la casualitat ha volgut que totes dues activitats entressin en perfecta consonància amb ocasió de l'espectacular concert de la banda de Ferreries, per a major gaudi, en el marc del convent de Sant Diego.Un tercer esdeveniment el tenim en l'audició d'orgue adornada amb l'excelsa veu de la soprano Maria Luz Martínez, que va commoure els murs de l'església de Santa Eulàlia, gràcies a una iniciativa conjunta del Casal Català i del nostre departament de Cultura. Encara més, l'exposició dedicada al món de la pedra que lluïm al Taller Internacional de Gravat Xalubínia, a proposta del Centre d'Estudis Locals, i que s'avança com a preludi de les Jornades de Patrimoni del proper cap de setmana.Quedi, idò, constància de la nostra gratitud i reconeixement a les institucions i entitats que ens han procurat tan magnífiques mostres de producció cultural pròpia, rematades també amb l' audició oferta pels alumnes de l'Escola Municipal de Música en exhibició dels seus progressos.

És just que l'agraïment arribi, per descomptat als autors i actors, tant els protagonistes com els secundaris, vull dir, a tots aquells que, essent imprescindibles, no són vists i que fan possible iniciatives d'aquesta lluentor. A tots, gràcies.


Coia Sugrañes
Alcaldessa d'Alaior

L'escola des Mercadal

El passat dia 25 de febrer es va celebrar en el Centre de Convencions des Mercadal un interessant acte informatiu sobre l'escola pública des Mercadal. Van participar-hi diversos arquitectes, tots ells veus autoritzades per xerrar de temes urbanístics, per debatre la situació en que es troba l'escola pública Mare de Déu del Toro des Mercadal, i les diferents alternatives que pot preveure per a aquest equipament el Pla General d'Ordenació Urbana que s'està redactant.Estic totalment d'acord amb una cosa que van expressar tots els tècnics que van participar en aquest acte: que la situació en què es troba el centre escolar del nostre poble no és la mes adequada per a cobrir les necessitats dels mestres i alumnes que hi assisteixen, ja que no disposen de l'espai mínim per a desenvolupar correctament la seva feina, fins el punt que des de fa un anys s'estan utilitzant dues aules prefabricades i possiblement el proper curs n'hi hauran de posar una altra . Fins aquí crec que tots hi estarem d'acord.Però en aquest punt és on apareixen les discrepàncies sobre la solució que se li ha de donar a aquest problema, és a dir, decidir entre varies possibles ubicacions per a construir un nou centre escolar, o ampliar les instal·lacions existents actualment.

Com a espectador no em van sorprendre els arguments d'alguns tècnics que van intervenir, per esperats, però sí que voldria destacar al Sr. Bartomeu Martí per la seva intervenció. Pens que va ser del tot encertada, ben preparada i argumentada. Com a persona que coneix bé el nostre poble i les seves necessitats, seria una llàstima que aquestes idees caiguessin en l'oblit.

Al Sr. Solans, cap de l'equip redactor del PGOU, li diria que he tingut l'oportunitat d'escoltar les seves exposicions en tres ocasions: en una reunió del Consell Escolar Municipal (del qual en formo part, i que du quasi bé dos anys sense reunir-se), una altra en què es va explicar l'avanç del planejament general del municipi (divertida exposició) i aquesta darrera en què, a part de lloar les grans avantatges que comportaria construir un centre escolar a la zona de Tramuntana, ens va sorprendre amb la possibilitat d'obrir una nova Via de Ronda paral·lela a la actual. Aquesta és tota la informació, per mi clarament insuficient, que tenim la majoria de ciutadans de com s'està planificant el futur del nostre municipi. No em vull imaginar les coses que no coneixem d'altres situacions.

Arribats a aquest punt em queda el dubte de si les seves propostes són de "mutu propi" o induïdes per l'equip que governa actualment el nostre municipi. En el primer cas l'hi diria que presenti el compte, cobri i ho deixi anar, i gaudeixi de la seva merescuda jubilació. I si el cas és el segon m'agradaria tornar una anys enrere i recordar, quan vaig ser regidor d'aquest ajuntament des de 1987 a 1995, i des de 1996 a 1998 més o manco (mai en tasques de govern). Pens que moltes de les coses que defensàvem en aquella època continuen sent vigents en l'actualitat. Només caldria repassar l'hemeroteca, i veure quina gran diferència entre PSOE d'abans i el PPPSOE actual!

L'actual via de ronda va néixer com una necessitat a finals dels anys 80, des de llavors ja han passat més de trenta anys i només cal mirar a banda i banda d'aquest carrer i adonar-se'n de tot el que encara hi queda per construir i dels edificis que hi ha a mig acabar. Però ara resulta que encara en volen més. Posin els peus a terra senyors, i no intentin vendre'ns la moto amb un institut i un gran complex escolar. Penso que s'ho haurien de fer mirar.

Estic totalment convençut que hi ha alternatives vàlides per ampliar el centre escolar actual i mantenir-lo en el centre del poble, però és necessari que hi hagi voluntat d'escoltar, dialogar i cercar-les. L'altre dilluns en van sortir unes quantes, i crec que ara és el moment de estudiar detingudament cadascuna d'elles. Estic segur que trobaríem millors solucions que la del Camí de Tramuntana.


Cristòfol Martí Puyuelo.
Es Mercadal.