TW
0

Bauzá, el salvador
del no res

El Sr. Bauzá, un ferm defensor del mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer; després d'intentar acabar amb la immersió lingüística i reduir les classes en la nostra llengua a la meitat, ara pretén acabar amb el gran mal que assola les nostres illes, el perill pancatalanista.

És un fet racional, reconegut per la universitat, que les variants tant menorquina, nord-occidental, valenciana, mallorquina o qualsevol altre, formen part d'una llengua comuna. Com sinó els i les nostres estudiants poden entendre el que un professor els ensenya a la Universitat de València, de Lleida o Castelló? Per tant, no deixem que ens furtin el tresor del que gaudim: la nostra cultura i llengua catalana. No permetem que els llibres dels nostres fills estiguin en la variant dialectal, ja que tot és una inventiva més del president per acabar amb qualsevol tret català.Si tant li preocupa a Bauzá la supervivència del Menorquí, per que no exigeix que el Mallorquí deixi de ser la única variant que es fa servir a una televisió que paguem tots com és IB3? Per que no es preocupa del nombre de llibres que escrivim cada any en la nostra llengua? Per què no es preocupa del nombre de grups de música que canten en menorquí? Per que s'ofusca cada cop més amb que el castellà sigui la llengua principal amb que s'ensenya als nostres estudiants?

Bauzá vol solucionar un problema que no existeix, per tal de posar una cortina de fum als vertaders problemes que té el nostre poble. És obvi que les suposades imposicions pancatalanistes (provinents d'un país que ara per ara, esta gairebé en fallida) no són un problema. El veritable problema que tenim, és el baix nivell de la nostra educació pública, l'espoli fiscal al que ens sotmet la metròpoli colonial de Madrid, o els suïcidis provocats pels desnonaments que el PP vol tapar.

Som catalans, parlarem català i formarem part de la república dels Països Catalans, llavors serà quan tinguem llibertat i ens alliberem de la pobresa que ens estan creant polítics mal qualificats.

Carme Rocamora i Seguí
Secretaria de Llengua i Cultura
JERC-Menorca

Extranjeros beneficiados con el descuento
de transporte aéreo
y marítimo

La Asociación de Peruanos Unidos - Menorca, pone en conocimiento de los colectivos de inmigrantes de diversas nacionalidades que el Ministerio de Fomento informó; "que a partir del día 1 de abril de 2013 entra en vigor la aplicación de las subvenciones en los billetes de transporte aéreo y marítimo a los ciudadanos nacionales de terceros países que sean familiares de residentes que ya tuvieran derecho a subvención y a ciudadanos nacionales de terceros países que sean residentes de larga duración".

O sea en otras palabras se beneficiarán del descuento todos los familiares de ciudadanos europeos que tengan la "tarjeta comunitaria", así mismo todos los residentes no comunitarios, que tengan la "tarjeta de residencia permanente o de larga duración" (de 5 años).Hay que mencionar que en un acto de presentación de candidatos para postular a las elecciones del Consell insular de Menorca, en Ciutadella, se solicitó a los candidatos que se comprometieran a defender la bonificación del descuento del transporte aéreo y marítimo en Balears. Además la asociación de Peruanos Unidos que tuvo participación en dicho evento pidió que no solamente se beneficien los residentes de nacionalidad española y los comunitarios, sino también que se tengan en cuenta en dicho beneficio de descuento a todos los residentes en las Islas", ya que como residentes en las Islas pagamos nuestros impuestos como cualquier ciudadano español.

Se concluye que las personas que se benefician del descuento son aquellos que no solamente son residentes en las Islas sino también que tienen que estar empadronados en el ayuntamiento de su localidad. Teniendo en cuenta que para poder hacer uso del descuento y poder viajar, se tiene que solicitar un certificado de empadronamiento en el ayuntamiento de su localidad.

Aclaramos también que no se benefician de este descuento los residentes que tengan la tarjeta de residencia temporal (por uno o dos años).

Los países no comunitarios como son: Perú, Ecuador, Bolivia, Colombia, Cuba, Argentina, Brasil, Nicaragua, Honduras, Marruecos, Senegal entre otros, son los que se benefician del descuento.

Rafael Heros Aranda
Presidente de la Asociación
de Peruanos Unidos-Menorca

Menorca està d'enhorabona

Per fi ha arribat el moment, per primera vegada en la seva història, Menorca tindrà tècnics superiors en Gestió de Recursos Naturals i Paisatgístics formats, titulats i treballant a Menorca i per Menorca.Han estat tres anys molt durs, durant els quals mai sabíem si acabaríem o no la nostra formació, les retallades i la constant incertesa de l'actual política educativa ens han mantingut en tensió fins al darrer moment, situació que només vàrem poder combatre amb un somriure i un esforç diari, amb l'esperança de que tota aquesta tenacitat servís per tenir una Menorca millor.Nosaltres, els nous tècnics superiors en gestió de recursos naturals i paisatgístics no volem deixar passar aquest especial moment per donar les gràcies a totes aquelles persones que ens han ajudat per aconseguir dur a bon port aquest projecte.

En primer lloc donar-li les gràcies al Sr. Nito Coll (delegat d'Educació de l'anterior equip de Govern) per la seva fe en aquest projecte i per ajudar-nos a posar la primera pedra. A n'Andreu Marquès (cap d'estudis de l'IES Pascual Calbó) i en Josep Xabuch (cap de departament d'Agrària de l'IES Pascual Calbó) per haver lluitat dia a dia fins l'últim moment perquè Menorca tingués/tingui els tècnics superiors en Gestió de Recursos Naturals i Paisatgístics que es mereix. A tots els professors que ens han transmès tots els seus coneixements amb la major predisposició possible així com a tots els alumnes d'altres cursos amb els que hem compartit les estonetes de descans i per últim a tot el personal de la cafeteria de l'IES Pascual Calbó per atendre'ns sempre amb un somriure. A tots ells moltíssimes gràcies per fer possible el nostre somni.

No volem acabar sense abans instar a l'actual Conselleria d'Educació que no deixi perdre tota la nostra feina i lluiti per a que nosaltres no siguem els primers i últims tècnics superiors en Gestió de Recursos Naturals i Paisatgístics formats i titulats a Menorca.

Cuca Mas Corrales
Christina El-hage Bosque
Joan Costa Campaño
Dani Rotger Pons
Esteban Cajuso Pons
Víctor Borrás Fedelich
Lluis Carlos González Borrego
Xavier Querol Simó
Felipe Gornés Taura

Maó

En record
del senyor Tirso Pons

Benvolgut amic Tirso, és ben cert que tota vida humana té un final, però amic, quan arriba la partida de un ésser estimat com tu, la veritat és que m'envaeix un fort sentiment de pena i tristesa.

Puc recordar els anys que com a capità de la Guàrdia Civil de Menorca vaig intentar servir i ajudar el poble menorquí. En aquests anys vaig tenir la oportunitat de conèxeir-te i tenir amb tu una molt bona relació professional i amistosa, fins i tot familiar. Vaig col·laborar amb tu, com no podia ser d'altra manera, en tot allò que vaig poder, essent com eres el representant dels menorquins al Senat i posteriorment la primera autoritat menorquina com a President del Consell insular. I ho vaig fer amb el màxim gust i dedicació. De tu vaig aprendre moltes coses, però cal destacar el teu esperit comprensiu amb totes les persones, independentment de les seves idees o ocupacions polítiques, per això és de destacar la teva bonhomia i els magnífics resultats obtinguts amb la teva tasca de manteniment d'una adequada pau social. Aquest caràcter i manera de ser varen ensenyar-me molt i sempre ho he tingut com a model en les meves activitats professionals. Crec que tu i jo vàrem tenir una activitat comú: la nostra dedicació a la societat.

Vull enviar des d'aquí, juntament amb la meva esposa, el més sentit condol a la família del molt estimat Sr. Tirso Pons. Moltes gràcies per la teva amistat i descansa en pau

Miquel Tugores Vicens
Coronell retirat de la Guàrdia Civil
Madrid