TW
0

Sobre el trasllat provisional dels autobusos
Des d'UPCMdavant la promesa inicial de traslladar els autobusos de la plaça Menorca a la plaça Andalusia feta des de l'àrea de mobilitat de l'Ajuntament, vam demanar una reunió amb el PP per començar a mirar de consensuar la ubicació provisional dels autobusos, de la mateixa manera que ja que havíem consensuat abans l'emplaçament definitiu de l'estació, consens que esperem es pugui fer extensiu a totes les forces polítiques.

Érem conscients que la ben intencionada promesa inicial de l'àrea de mobilitat neix com a resposta a les reiterades queixes dels residents de la plaça Menorca, qui han esgotat la paciència desprès de quatre anys de molèsties, algunes de les quals s'hagueren pogut evitar si els autobusos complissin amb les normatives vigents.

El fet de traslladar-los a la plaça Andalusia, a priori ens pot semblar relativament adient perquè és una zona més ample, per tant el renou es dispersa més fàcilment, amb menys veïns i per tant manco persones afectades i de fàcil accés i sortida. Ara bé, si ho analitzem a fons ens trobem sobre tot que traslladem el problema d'uns ciutadans a uns altres ciutadans i que la sortida dels autobusos suposa deteriorar un tram molt més gros del passeig marítim, i tenint en compta que la pavimentació del passeig marítim no és asfalt sinó empedrat encara ens ho hem de replantejar amb més fermesa.

Per altre banda l'emplaçament de l'estació-intercanviador d'autobusos serà finalment al voltant del cementiri vell, l'objectiu és que en un any sigui una realitat amb la col·laboració del Consell Insular i esperem del mateix bona voluntat i disposició, Ciutadella s'ho mereix. Situar l'estació-intercanviador en aquest indret suposa tota una sèrie d'actuacions als carrers propers per tal de facilitar als usuaris del transport públic un accés còmode i segur.

Per tant, i una volta fet tot aquest anàlisis des d'UPCM vam proposar i començar a consensuar amb el PP i esperem que aquest consens es pugui estendre a tots els partits, que els autobusos que operen des de plaça Menorca fossin traslladats a la Via Perimetral (Avinguda Mascaró Passarius). És una vial amb dos carrils de circulació per banda, no ha de ser cap problema habilitar-ne un per sentit per a ús exclusiu dels autobusos. Realment des de que Ciutadella té les dues rondes (nord i sud) en funcionament la Perimetral ha perdut la seva funció principal que era la de descongestió des del polígon i zona sud del poble vers el camí de Maó i Contramurada. En quant a l'adequació de la Perimetral perquè els usuaris puguin accedir als autobusos creiem que des de l'àrea de Serveis Generals, amb la col·laboració d'un enginyer municipal s'hauran de fer una sèrie d'actuacions que garanteixin la comoditat i la total seguretat dels usuaris. Per suposat que s'hauran d'instal·lar bancs i marquesines i no estaria demés pensar en banys municipals; al manco la temporada turística.

També vam consensuar i demanar a l'Equip de Govern que s'afanyés en dissenyar la mobilitat dels carrers propers a la Perimetral, aplicant el projecte adequat i pensant en l'estació definitiva. Estem rallant d'actuar damunt el carrer Creu, la cruïlla de S. Antoni Mª Claret amb camí de Maó, carrer Orient...Encara que ja ho hem dit moltes vegades, voldríem afegir que definitivament seria una solució per a que els autobusos no transitin en massa per carrers com República Argentina o Mallorca que no estan concebuts per a tal circumstància.

Hem de fer una menció a l'informe emès per la Policia Local a petició de l'àrea de mobilitat i que considera inviable a curt termini el trasllat dels autobusos a la via Perimetral, i que textualment diu, entre d'altres coses: "El sentit que s'hauria d'anul·lar seria el carril dret en el sentit de la marxa. Això en els dos sentits de la marxa es produiria sobre un parterre enjardinat que no és transitable." I afegeix: "Amb la situació actual de la manca de voreres transitables l'informe per aquesta ubicació ha de ser desfavorable." Evidentment que l'informe és desfavorable si abans no s'ha explicat a la Policia Local que per a dur a terme el trasllat a aquest indretes tenen previstes tota una sèrie d'actuacions per adequar la zona i posar-la en condicions d'una manera segura i fent primer una sèrie de millores en l'enllumenat, accessos, mobiliari urbà, etc., i s'està emetent un informe sense tenir tota l' informació. Estem segurs que quan es faixi un informe amb garanties, amb tota la informació necessària i la descripció de les actuacions prèvies a portar a terme a la zona, aquest serà favorable.

De moment hem d'agrair la bona predisposició i capacitat de diàleg i consens del PP i de l'àrea de mobilitat de l'Ajuntament. Des d'UPCM estem convençuts de que aquesta proposta consensuada amb el PP i esperem que prest amb tots els partits, és més resolutiva i positiva pels ciutadans, més justa per tots els veïns i més lògica perquè el més raonable és que la ubicació provisional dels autobusos sigui prop de la zona on estarà la estació/intercanviador, consensuada per tots els partits.

Unió des Poble de Ciutadella
de Menorca (UPCM)