TW
0

Carta de suport als directors expedientats per la Conselleria d'Educació
Arran de la decisió de la Conselleria d'Educació d'incoar expedients disciplinaris a diversos directors de centres educatius de Menorca, la Plataforma en defensa de l'escola pública de Menorca vol manifestar el més absolut suport als directors afectats per una mesura presa de manera unilateral i que atempta contra l'autoritat i l'autonomia dels consells escolars del centres educatius que, fins avui, són els que legalment tenen la potestat d'aprovar els projectes lingüístics dels centres.

Ens consta que els directors, com a representants de l'Administració, han intentat en tot moment adequar els projectes lingüístics de centre a les directrius marcades pel Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) així com a altres ordres i instruccions que han anat rebent al llarg dels darrers mesos. I precisament d'acord amb el que estableix l'article 20 de l'esmentat Decret, els centres educatius han elaborat els projectes que després s'han presentat a la Conselleria. Qui es mou en el món de l'educació sap les hores de dedicació, i, per que no dir-ho, de maldecaps, que comporta assumir la direcció d'un centre educatiu. Potser aquest és el motiu pel qual és tan difícil trobar docents disposats a assumir aquesta tasca. Però el que està clar és que, en el cas dels directors expedientats, estem parlant de persones treballadores, responsables i exemplars en el compliment de la llei.

El que resulta del tot incomprensible és que la Conselleria, apel·lant a la inseguretat jurídica, hagi pres la dràstica decisió de fer pagar la feina ben feta amb un expedient disciplinari i amb la destitució de funcions i sou als directors. I això, l'últim dia abans que la Conselleria tanqui per vacances, fet que sí genera una absoluta inseguretat als pares, mares, alumnes i professors dels centres afectats. Una mostra més de l'obstinació dels nostres representants polítics a l'hora de fer-nos creure que els preocupa l'educació dels nostres fills i alumnes. Realment són ells els que fent-se valer d'una majoria a les urnes ens volen imposar decisions no consensuades i en contra del criteri majoritari de la comunitat educativa. No es pot actuar de manera tan irresponsable quan els experts, pares, mares i professors insisteixen que es necessita temps i consens per aplicar un nou model lingüístic. On és el debat? Si no acates el que se t'ordena d'un dia per l'altre se't destitueix i se t'obre un expedient? Sincerament, fets com aquests ens fan rememorar temps que creiem superats de fa temps.

I ara què? No sembla que sigui la preocupació de la Conselleria vetllar pel bon funcionament dels centres i pels drets dels alumnes, tal com ens volen fer creure; ans al contrari: aquesta sobtada decisió no fa més que afegir més inestabilitat i incertesa als nostres centres i genera una situació del tot inaudita.
Per tot això, des de la Plataforma en defensa de l'escola pública de Menorca fem una crida a la reflexió i demanem als responsables de la Conselleria d'Educació que retirin les mesures disciplinàries amb què s'han volgut castigar els directors senzillament per haver aplicat la llei i haver respectat la decisió dels consells escolars. Cerquem espais de debat i escoltem els experts. No es pot governar a cop de decret, i menys emprar els directors com a cap de turc.

PLATAFORMA EN DEFENSA DE
L'ESCOLA PÚBLICA DE MENORCA

Exigim una rectificació
Els sotasignants, professors de l'IES Joan Ramis i Ramis, reunits amb data 2 d'agost de 2013, volem manifestar:

1. El suport a la nostra directora i el reconeixement a la seva tasca continuada de compliment de la normativa vigent i la seva actitud oberta, democràtica i dialogant.

2. Que les preses de decisió en un centre escolar no corresponen de forma unilateral als òrgans de govern unipersonal, entre ells el del director o directora sinó que estan sotmeses als òrgans col·legiats i de coordinació que estableix la legislació actual. Entre els primers, el claustre i el consell escolar, integrat per representats de tota la comunitat educativa (pares, mares, estudiants, professors, personal no docent i representants de l'Ajuntament). El consell escolar és el màxim òrgan decisori del centre i responsable de l'aprovació i modificació dels projectes educatius i dels projectes lingüístics del centre.

3. Que el centre va elaborar un projecte TIL realista d'acord amb els recursos de què disposa i atenent als criteris pedagògics i curriculars del projecte educatiu del centre, que va tenir un informe favorable de la Comissió TIL de la Conselleria, tal com queda argumentat i justificat al document adjunt aprovat pel Consell Escolar dia 30 de juliol de 2013.

4. Que les mesures aplicades per la Conselleria d'Educació són absolutament injustificades i arbitràries i demostren un total desconeixement del funcionament i organització d'un centre educatiu.

Per tot això, exigim la immediata rectificació de la Conselleria i la restitució del seu càrrec als directors expedientats.

A la pàgina web del centre www.iesjoanramis.org es pot consultar el document esmentat en el punt 3.

Brigitte Sintes Sintes
Cap d'estudis de l'IES Joan Ramis i Ramis de Maó
Joana Villalonga Florit
Secretària del Centre
i 71 signatures més


Senyora consellera d'Educació: ha fet vessar el got
Quan a vostè, advocada i agent de la propietat immobiliària, la van nomenar consellera d'Educació del Govern Balear, la majoria de professors i mestres vam suposar que una consellera d'Educació que no coneix el món educatiu només podia complir ordres pel que fa a temes educatius i, en tot cas, intentar gestionar de la millor manera una conselleria amb un pressupost tan alt i amb tants de professionals - titulats superiors, formats per ensenyar i moltes vegades crítics - com és la d'educació.

Però va començar dient que no hi havia estudis que diguessin que les ràtios d'alumnes per aula condicionessin l'aprenentatge (altres ja li han fet veure que anava equivocada), i que la immersió lingüística era la causa del fracàs escolar (sense xerrar de la importància quantitativa i qualitativa de la immigració els darrers anys, de condicions socioculturals de les famílies, de la poca importància que es donava en el mercat laboral a la formació acadèmica, etc)...

No podem demanar-li que hagi estudiat sobre aquests temes, però sí que com a màxima responsable política de l'educació a les Illes Balears xerri amb rigor i amb coneixement de causa.

La seva insistència, i la del seu equip, a l'hora de fer entrar amb calçador el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) ha generat un fort rebuig dins de la comunitat educativa de les Illes. La immensa majoria veim bé que es millori l'aprenentatge de l'anglès però hauríem de veure quina és la millor manera de fer-ho. Com és lògic, la implantació del nou projecte necessitaria d'estudis, de recursos econòmics, de mitjans didàctics adequats, de planificació, de formació del professorat i de temps. Vostès no ens ofereixen cap d'aquestes coses. Només que era un compromís electoral. També ho era sortir de la crisi, no fer retallades, no pujar impostos, reduir les llistes d'espera als nostres hospitals, etc.

Pensam que, amb l'excusa de l'anglès, el que estan fent és atacar l'ensenyament en la llengua pròpia de les Illes Balears: l'estatut d'autonomia diu que és la catalana. Vostès li diguin com vulguin, però no l'ataquin i no en retallin el seu aprenentatge.

La destitució dels directors dels IES Cap de Llevant, Pasqual Calbó i Joan Ramis i Ramis ha fet vessar el got. Els heu castigat per complir amb el que els diu la comunitat educativa de cada centre. Qui ha votat el rebuig a les esmenes que els envia el departament d'inspecció han estat les comissions de coordinació pedagògica i, per damunt de tot, els consells escolars dels centres, màxim exponent de la representació de la comunitat educativa dins dels centres educatius. Els directors han fet el que vostès els han manat, però no poden obligar-los a que votin el que vostès vulguin. Ells saben molt millor que vostè i que l'equip d'assessors de qui s'ha rodejat, que aquest decret, empitjorat per les instruccions del Sr. Estarellas, no és aplicable i que perjudicaria greument l'aprenentatge dels nostres alumnes.

Per acabar, senyora, li vull fer un parell de suggeriments: restitueixi els directors expedientats, que compten amb el suport dels seus centres, destitueixi qui li fa prendre aquestes decisions equivocades i enceti un veritable debat per cercar el consens amb la comunitat educativa. Si no li deixen fer, sigui coherent i dimiteixi.

Atentament.

Joan Coll Pons
Mestre i orientador escolar.
Ferreries


El PP i l'enfonsament de l'ensenyament a Balears: La consellera piròmana
Una tasca essencial d'un partit que governa és elegir a les persones més adients per fer-se càrrec de la gestió de cada departament. El PP, en la seva obsessió per reduir el català a les escoles, ha elegit com a Conseller d'Educació a persones que no han durat res. El president Bauzà ha considerat que no eren prou fidels a la seva dèria contra el català. Ja anem pel tercer Conseller d'Educació des de que el PP es va fer càrrec del govern de Balears i segurament no serà el darrer.

La Consellera d'Educació que tenim ara, la Sra. Joana Maria Camps, advocada i sense cap tipus de relació amb el món educatiu, va prometre quan va prendre possessió del càrrec el 2 de maig de 2013 diàleg en temes conflictius. Anem a fer un breu repàs del que aquesta senyora ha fet fins ara.

El 10 de juny, en sessió parlamentària, la Consellera va insultar a tots els docents de Balears amb la següent afirmació: els nens tenen por a manifestar les seves idees dins classe per por a suspendre. Aquestes paraules ofensives, sense cap tipus de matís, dubtant de la professionalitat de tots els mestres i professors que treballen per a la Conselleria d'Educació, van provocar una polseguera considerable. Quan se li va demanar que demostrés aquestes afirmacions incendiàries, el dia 12 de juny la mateixa consellera va haver de reconèixer que el seu departament no estava investigant cap denúncia de possible adoctrinament per part de docents a alumnes i tampoc constava cap queixa en aquest senti.

El dia 31 de juliol va fulminar a tres directors de centres públics de Maó simplement per haver traslladat a la Conselleria les decisions preses pels seus respectius Consells Escolars que es van negar a fer les modificacions sobre el seu projecte lingüístic.

El dia 2 d'agost, la Consellera va deixar a la seva sort al delegat d'educació a Menorca que va haver de notificar la sanció als tres directors i atendre sol al centenar de manifestats que els hi donaven suport. El mateix dia la Consellera avançava la seva visita a una escola d'Es Castell, per por que ningú protestés davant d'ella.

Quan unes hores més tard el Sr. Julián Hernández presentava públicament la seva dimissió, argumentant que avançava la seva retirada del càrrec perquè no compartia la mesura presa per la Consellera de sancionar als tres directors de Maó, la Consellera intentava enredar a l'opinió pública dient que la dimissió de Julián Hernández no tenia res a veure amb les mesures preses.

Una Consellera d'Educació hauria d'actuar amb seny i responsabilitat, especialment quan tracta temes delicats com la polèmica implantació del Tractament d'Integral de Llengües. En lloc d'això, i en contra de les seves promeses de diàleg, la Sra. Joana Maria ha actuat com una piròmana incendiant tota la comunitat educativa, insultant als docents i prenent mesures radicals i prepotents. Qui juga amb joc s'acaba cremant. Que passi el següent Conseller d'Educació.

Santiago Cardona Pons.
Ciutadella

Un año más,
la Autoritat
Portuària de Balears

Arrecian las críticas a la gestión del Port de Maó por la Autoritat Portuària de Balears, como todos los veranos.

La Autoritat Portuària requisó en su día el Port a los menorquines, sus legítimos propietarios, y lo maneja en contra de los intereses de los mismos. Por mencionar el último entre tantos ejemplos, que no se solucione el atraque de los megayates, turismo de la máxima calidad posible, clama al cielo.

Los cargos electos de las Administraciones Públicas de Menorca se quejan de estos abusos, pero no hacen nada cuando la milagrosa conjunción planetaria de que todas las Administraciones, incluida la propia Autoritat, están gobernadas por el PP y responden ante el mismo jefe político máximo y común, lo que debería concluir en que la gestión del Port se traspase a un organismo, consorcio o lo que se le ocurra a la fértil imaginación de los políticos, en que fuera mayoritaria la representación de los legítimos intereses de Menorca.

Déjese el Consell, y en particular la Sra. Cabrera, de enrevesados vericuetos burocráticos, incomprensibles para la inmensa mayoría de los ciudadanos, y aplíquense a que vengan más turistas y a que gasten más dinero, que no hay otra.

Francisco de Asís Zumárraga Ortiz
Maó