TW
0

Es Migjorn Gran està d'aniversari

Avui fa exactament 25 anys, el 22 de desembre de 1988, el Butlletí Oficial de les Illes Balears publicava l'acord del Consell de Govern de la Comunitat en el qual s'aprovava «la constitució com a municipi independent des Migjorn Gran mitjançant la segregació parcial del Terme Municipal des Mercadal (Menorca).» El segon punt determinava que la «denominació del nou municipi és la des Migjorn Gran, la capitalitat del qual es fixa en el nucli urbà del mateix nom». En el tercer s'hi abordaven els límits territorials, «descrits en la documentació gràfica que consta a l'expedient» i en el quart punt s'aprovaven «les estipulacions jurídiques i econòmiques sobre la manera de liquidar els deutes o crèdits, les fórmules d'administració dels béns i les relatives a obligacions, drets i interessos de cada municipi.» Una disposició addicional determinava que es donaria compte d'aquest decret al Consell Insular de Menorca de manera immediata «als efectes de designar la Comissió Gestora» que determinava la normativa. Una altra disposició, transitòria, estipulava que fins que no quedessin constituïts els òrgans de govern i administració del nou municipi, les seves funcions «seran exercides provisionalment pels existents a l'Entitat Local Menor».

Aquest decret va entrar en vigor, segons determinava la disposició final, l'1 de gener de 1989, però no va ser fins el dia 9 de juliol de 1989 quan es va produir la investidura del primer batle des Migjorn Gran. Així doncs avui es compleixen 25 anys de la publicació al BOIB de la creació del nostre poble, però el procés per a constituir-nos com a municipi va començar uns quants anys abans:

La primera passa la vàrem viure el novembre de 1983, quan el dia 14 el Ple del Consell Insular de Menorca acordava per unanimitat la constitució de la Entidad Local Menor de San Cristóbal.

Passats tres anys, a l'octubre de 1986 es pren una decisió fonamental: els veïns de l'Entitat Local Menor inicien el procediment per la constitució d'un municipi independent mitjançant la segregació des Mercadal. Un parell de mesos després, el 9 de desembre, la Junta Veïnal acorda proposar aquesta segregació. Una proposta que només 20 dies després obté resposta: el Ple de l'Ajuntament des Mercadal acorda, inicialment, la segregació.

A partir d'aquell moment la tramitació de la voluntat dels veïns i veïnes del que llavors era la Entidad Local Menor San Cristóbal avança amb pas ferm. El 12 de març de 1987 el plenari mercadalenc aprova definitivament la segregació i es remet al Govern de les Illes Balears. Dues setmanes després, l'Executiu autonòmic es posiciona i el conseller d'interior emet informe favorable.

Dies més tard el Govern autonòmic pren una altra decisió transcendent: el Consell de Govern aprova el canvi de denominació passant d'Entidad Local Menor de San Cristóbal a Entitat Local Menor des Migjorn Gran.

Finalment és el Ple del Consell el que, el 15 de febrer de 1988, acorda informar favorablement la decisió estalonada per la Junta Veïnal, aprovada pel Ple des Mercadal i amb informe positiu del Govern. Així, es sol·licita el dictamen preceptiu al Consell d'Estat, que no va ser comunicat en el termini establert per l'article 128 del Reglament. El 13 de setembre de 1988 l'expedient, va ser remés per darrera vegada i amb aplicació de l'article 86 de la llei de Procediment Administratiu, es considerà, emès favorablement.

És així com arribem al final d'aquest procés històrico-jurídic amb la publicació al BOIB de «la constitució com a municipi independent des Migjorn Gran», avui fa 25 anys. Aquesta és la història sobre les passes legals per a la creació del nostre municipi; per commemorar aquest gran fet, durant tot el 2014 volem celebrar el nostre aniversari amb tots els veïns i veïnes, amb tots els menorquins i menorquines i amb tots els visitants i amics; volem celebrar-ho i reconèixer la feina de tots els qui es van implicar i van estalonar la transformació del nostre poble en un veritable municipi...

Us n'informarem puntualment.

Pere Moll Triay
Batle des Migjorn Gran