TW

Aquests dies passats hem pogut veure i llegir als mitjans de comunicació i a les xarxes i entorns socials i culturals com diverses personalitats relacionades amb la cultura i la mar, així com entitats del mateix vessant, defensaven l'adjudicació d'algunes de les casetes de vorera de la Solana, per part de la Autoritat Portuària de Balears (APB), a l'Associació cultural i social Amics de la Mar Port Maó que lluita per mantenir i recuperar el patrimoni marítim i tradicional que poc a poc desapareix ajudat per el desempar i la manca de preocupació de les institucions que algunes, i no poques vegades, prefereixen protegir interessos particulars, abans que defensar lo que és l'herència patrimonial i cultural de la societat maonesa i menorquina.

I dic tot això perquè quan pareixia que la APB havia decidit fer la cessió de les esmentades casetes, de manera temporal als Amics de la Mar, és planteja l'opció de donar-lis un ús d'allotjament turístic fet que comportaria que l'Ajuntament elabori un pla especial per tal de considerar les casetes, patrimoni arquitectònic protegit, i anar al Consell de Ministres i que autoritzin l'activitat turística d'allotjament comercialitzant les estàncies amb un concurs de concessió administrativa de gestió.

Perquè encapsa'l aquest escrit amb el títol de «Dubtes?, cap ni un!», idò per una visió al meu parer molt clara de la situació que hem conegut fins ara pels mitjans de comunicació. Vegem, per una part, la cessió immediata de les casetes als Amics de la Mar posaria en marxa la proposta d'activitats de formació cap a la societat maonesa i menorquina, fillets i grans, envers les embarcacions tradicionals i la vela llatina i possibilitaria el continuar amb la defensa i protecció del Patrimoni Marítim, garantint el manteniment temporal dels locals cedits.

Per l'altre, l'opció d'ús turístic, amb tot el llarg procés administratiu que representa, què passarà amb les casetes fins que no estigui aclarit, és seguiran deteriorant? Les haurà de mantenir i conservar APB?

I ara ve allò de les dubtes!, davant aquestes dues opcions, quines dubtes pot tenir la societat maonesa i menorquina, cap ni una!, ha de recolzar la proposta d'els Amics de la Mar que afavoreix i cuida el Patrimoni i mantén i recupera les embarcacions tradicionals, si, aquestes que surten a totes les fotografies promocionals de Menorca con una part més de la natura i preservació de l'entorn, i que tothom està avesat a veure com un objecte natural més, però que algú ha de preservar, recuperar i mantenir per tal de donar una continuïtat a aquests fets.

I l'APB quin dubte pot tenir?, cap ni un!, o cedir-les per ús turístic, amb el manteniment temporal de les casetes amb càrrec al seu propi pecuni, i no donar-lis ús fins que un llarg procés administratiu permeti uns mínims allotjaments turístics, la superfície a adjudicar és petita, amb uns suposats rèdits i beneficis privats. O, aportar a un port com el de Maó, unes flaires de romanticisme i de cura cap a la societat maonesa i menorquina, cedint els locals sol·licitats als Amics de la Mar Port Maó.

Vostès que en tenen cap de dubte? jo no!

Gràcies.