TW
0

La visita aquests dies al poblat prehistòric de Trepucó permet viatjar en el temps i situar-nos en la Menorca de fa més de dos mil anys.

Un equip d'arqueòlegs excava unes construccions situades al sud del santuari de la taula que, segons han confirmat, eren els habitatges que els homes i dones talaiòtics van utilitzar durant la seva vida. Aquest poblat va ser excavat durant els anys 30 del passat segle XX per la prestigiosa arqueòloga britànica Margaret A. Murray, que per cert el 1963 va escriure un llibre de memòries amb motiu d'haver complert els 100 anys de vida.

Així i tot, l'altre dia me va semblar que notava la seva venerable presència entre les restes del poblat, mentre ella supervisava els treballs que fa més de setanta anys va realitzar el grup d'obrers dirigit pel capatàs Miquel Gomila Cardona.

En aquesta època es va col·locar un contrafort de formigó a la cara nord de la taula, donat que després de les excavacions perillava la verticalitat d'aquest emblemàtic monument.

A més de l'excavació de zones que Murray va deixar intactes de forma conscient, la campanya que s'executa al poblat també contempla l'eliminació dels murs de pedra afegits durant èpoques més modernes, que res tenen a veure amb l'època talaiòtica.

Avui dia, la tecnologia també permet que l'antiestètic mur de formigó, que Murray va posar obligada per la manca de mitjans, pugui ser substituït per una alternativa menys impactant. Quan es farà?