TW
0

Amb aquest lema, el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, va començar el seu discurs de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora a la sessió extraordinària de Pequín +15 de la situació d'igualtat entre homes i dones arreu del món. Fent nostra aquesta frase, des de la Conselleria de Treball i Formació posam sobre la taula els reptes que volem afrontar per arribar a la igualtat d'homes i dones en el mercat laboral.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora, que avui se celebra arreu del món, ens permet fer una reflexió per avaluar en quina situació ens trobem, si la igualtat entre homes i dones en l'àmbit laboral és cada vegada més propera i quines mesures calen per seguir avançant en aquesta senda.

La Conselleria de Treball i Formació és conscient de que la diferència de salaris i d'oportunitats de promoció a les empreses encara és gran. Malgrat existeixen instruments, com la Llei Orgànica per a la Igualtat efectiva de dones i homes, que incorpora innovacions jurídiques en el món laboral com són els plans d'igualtat o mesures de responsabilitat social empresarial, la barrera a causa del gènere encara és important.

El mes passat es commemorà el Dia Internacional de la Igualtat Salarial, promogut pel Parlament Europeu, per posar l'accent en aquesta diferència encara existent. Segons les darreres dades disponibles, a les Illes Balears aquesta distància era aproximadament d'un 22,5% superior en els homes, xifra que equidista entre l'escletxa salarial mitjana a Espanya (34,4%) i a la Unió Europea (15%).

L'any 2009 es va obrir una important via de treball, amb l'inici de la redacció de Plans d'Igualtat. A les Illes Balears hem seguit un itinerari ben ferm, que ens ha col·locat a dia d'avui al capdavant de l'Estat amb la implantació de mesures a empreses de més de 250 treballadors i treballadores: actualment, el 85% d'aquestes empreses ja compten o estan elaborant un Pla d'Igualtat i Conciliació, mentre que el 15% restant està realitzant els primers contactes amb la Conselleria per posar-los en marxa. Més concretament, el 12% d'aquestes empreses ja han implantat el Pla, front al 6% d'empreses que ho havien fet a setembre de 2009.

Però no sols a les empreses grans s'està estenent la cultura de la igualtat d'oportunitats. A Balears existeixen ja 54 empreses (de tota mena, grans i petites) que han elaborat i implantat un Pla d'Igualtat. L'esforç que hem fet des de la Direcció General de Responsabilitat Social Corporativa ha estat i segueix essent important. Tot això vol dir que a les Illes Balears ja hi ha unes 19.500 persones que es beneficien de mesures que tendeixen a anivellar diferències entre homes i dones. 19.500 persones que estam una mica més a prop de la Igualtat real.

D'altra banda, la negociació col·lectiva és el marc adient on establir l'adopció de mesures concretes a favor de la igualtat en les empreses, atesa la força vinculant dels convenis col·lectius. Per això, emprendre la negociació col·lectiva des d'una perspectiva de gènere resulta fonamental per aplicar de forma efectiva el principi d'igualtat de tracte entre dones i homes en el camp de les relacions laborals i superar l'adjudicació de rols i convencions socials acceptats tradicionalment.

De fet, la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes estableix el deure de negociar en matèria d'igualtat. No obstant, aquest procés de negociació es troba en un moment inicial ja que és d'aplicació als convenis que s'han denunciat i negociat posteriorment a la seva entrada en vigor, relativament recent. Concretament, s'ha verificat l'adequació a la Llei orgànica a 6 convenis col·lectius d'àmbit sectorial (18 % dels vigents) i a 35 d'àmbit empresarial (23 % dels vigents), als quals els era aplicable la previsió legal.

Des de la Conselleria de Treball i Formació tenim el deure d'analitzar que els convenis col·lectius no tenguin clàusules discriminatòries. Però, pensam que el nostre deure va més enllà i per detectar la discriminació indirecta a l'àmbit laboral i volem posar a l'abast de les persones interessades una guia metodològica per la detecció d'aquesta discriminació indirecta, que actualment està en procés d'edició.

La salut laboral de les dones és també una preocupació d'aquesta Conselleria. Ja en el Pla Estratègic de Salut Laboral es va introduir la perspectiva de gènere. Ara, volem seguir el full de ruta aportat en el recent estudi sobre dones, treballs i salut que ha publicat la Conselleria.

El concepte d'igualtat entre homes i dones no suposa sols un benefici per als treballadors i treballadores. És important que les nostres empreses també hi juguin, perquè cal aprofitar i maximitzar tot el capital humà de què disposam a la nostra Comunitat, a fi de contribuir a aquesta lluita tan difícil contra la crisi econòmica. Tal i com expressam a la Conselleria, a les empreses igualtat és eficiència.

Cal, doncs, seguir treballant per arribar a fer certa la màxima per la qual "a treball d'igual valor correspon un salari igual". Les diferències retributives i laborals entre dones i homes tenen moltes causes i exigeixen solucions múltiples. Cal seguir aprofundint en aquestes causes i és necessari que s'hi involucrin tots els agents, sindicats i patronals, a fi de que les solucions que es vagin aportant comptin amb un màxim consens. Només així la nostra societat anirà avançant cap a un millor benestar.

Que passeu un bon Vuit de Març.