TW
0

Demà tindrà lloc el concurs per a elegir la dona més bella de Polònia, que haurà de competir després pel títol de la dona més bella del món. Això no seria notícia no fos que l'esdeveniment tindrà lloc a Menorca. I tampoc no seria molta notícia si no fos perquè la competició de belleses femenines s'ha fet a Menorca per –segons diu la premsa– la insistència del conseller de Turisme del Consell Insular de Menorca, l'amic Lázaro Criado.

Aquest apadrinament institucional del concurs de miss quedava explícit en la fotografia on una vintena de joves poloneses posen amb el conseller i l'alcalde de Sant Lluís, l'amic Llorenç Carretero, tots dos amb cara de dir "em guardaré aquesta foto a l'àlbum".

Tant al Consell Insular de Menorca com a l'Ajuntament de Sant Lluís governa un mateix equip, el format pel PSOE i PSM-Verds. No us he de negar que el fet d'un concurs de miss animat per aquests governs m'ha xocat. No faria falta cercar molt per trobar a l'hemeroteca dels anys setanta i els anys vuitanta, proclames inflamades, articles molt sentits, propostes davant les institucions... per a desterrar de Menorca aquests concursos que, segons es deia, reproduïen la idea de la cultura franquista de la dona objecte, la dona entreteniment, la dona mostrador.

Possiblement trobaríem la firma d'algun polític o política en actiu, parlant d'aquells concursos com a rèmores del passat, com a eren contraris a la lluita per la igualtat entre homes i dones, com a obstacles per situar la dona en la societat democràtica del segle XX. Com baraten les idees amb els anys! Com ens acomodem a la cultura que rebem! Ja no hem de ser bel·ligerants davant els mateixos fets avui? Avui, el concurs de joves poloneses serveix per al discurs de la creació d'un producte turístic. Val tot, per això?