TW
0

Estem vivint un dels moments més difícils que la societat menorquina i el govern de Menorca hagin travessat recentment. La crisi financera mundial, l'estancament de l'economia alemanya, la paràlisi econòmica de Regne Unit, juntament amb la complicada situació que travessa l'Estat espanyol han condicionat amb excés una economia com la nostra que depèn del turisme en gairebé un 80% del seu PIB.

El redreçament d'aquesta situació, en el grau de les nostres competències i possibilitats, és la màxima preocupació del govern que presidesc. Aquest govern dedica tots els seus esforços a fer-ho. I sabem que no ho aconseguirem si no som capaços de corregir alguns problemes del nostre model productiu. Només així podrem enganxar-nos als vents favorables de la recuperació global quan aquesta es produeixi.

Esteim al davant d'una crisi que està colpejant l'estructura mateixa d'un sistema econòmic més globalitzat que mai. La seva intensitat fa preveure la configuració de canvis substancials. Malgrat açò, esteim convençuts que hi ha determinats àmbits d'activitat que no patiran processos regressius, sinó tot al contrari. Hem d'apostar per aquests àmbits, tant pel que representen per sí mateixos, com pel que representen a l'hora de potenciar la resta de sectors productius. Només d'aquesta manera podrem ambicionar recuperar un equilibri productiu que ens aporti una major estabilitat a llarg termini.

Dos dels àmbits d'activitat que no poden sinó seguir incrementant el seu marge de creixement són els de la innovació tecnològica i energètica. Es per açò que sense oblidar la importància d'altres eixos de la nostra política, com són l'impuls de la promoció i protecció social (enguany hi dedicam 29,1 milions d'euros), la inversió pública de retorn productiu (en aquest mandat la inversió de les diferents administracions a Menorca superarà els 300 milions d'euros), l'estratègia per l'allargament de la temporada turística (hi hem destinat, juntament amb els governs central i autonòmic 9 milions d'euros a accions de promoció als mercats britànic i alemany) o l'aposta per la bona governança, aquest equip de govern està fent una decidida aposta per aquests nous àmbits d'activitat. Una aposta que obligatòriament ha d'anar acompanyada de la potenciació de la formació com a única possibilitat d'aspirar a garantir una ocupació de qualitat.

Ja hem començat a actuar en aquesta línia. En matèria de formació hem gestionat més de 6 milions d'euros durant el que duim de mandat. Hem centrat els nostres esforços sobre els eixos de l'orientació, la formació, el suport a persones emprenedores i la promoció de la inserció laboral, de manera que hem pogut arribar a atendre el 63% de la població desocupada.

També ho hem començat a fer en el camp de la innovació tecnològica: en el context de les inversions estatutàries, hem estat l'únic Consell que ha prioritzat els projectes d'innovació. Com a resultat disposam de 12 milions d'euros que ens permetran l'execució de dos projectes estratègics.

El primer és la connexió a Internet a altíssima velocitat i capacitat mitjançant l'execució d'una xarxa de fibra òptica; una xarxa que connectarà tots els polígons industrials i tots els centres administratius i educatius de l'Illa. Amb aquesta nova infraestructura ens assegurarem la garantia de connexió d'un territori insular com el nostre amb la resta del món. Alhora, podrem estendre l'arribada de més i millors serveis per a la població i també posar a l'abast de les empreses les eines necessàries per promoure la competitivitat de l'economia menorquina. Una aposta de futur que ja hem començat amb un projecte pressupostat en 7 milions d'euros. Un tipus d'acció en què molt poques administracions s'hi han implicat fins al moment.

Amb el segon projecte cercam atreure i afavorir la creació d'empreses de base tecnològica. És l'aposta pel desenvolupament d'un sector econòmic, el quaternari, basat en una mà d'obra molt especialitzada. És aquesta la indústria de la innovació tecnològica. Una indústria que comptarà amb la construcció d'un parc tecnològic per al seu desenvolupament al que destinam 5 milions d'euros. Es tracta del millor complement als entorns territorials d'alta qualitat que hem garantit amb les polítiques dels darrers equips de govern progressistes i que ens ha d'obrir un llarg camí de creixement social i econòmic, tant per si mateix, com per la seva incidència en el desenvolupament de la indústria tradicional.

Són dos projectes capdavanters, sens dubte. Però no són els únics. Abans d'acabar l'any serà possible accedir a Internet des de qualsevol punt de Menorca. Amb una inversió de 2 milions d'euros estem creant una xarxa de telecomunicacions inalàmbrica en sòl rústic que permeti, entre altres coses, accedir a Internet a la gent del camp i així garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a la informació.

Esteim preparant Menorca per introduir una nova orientació al seu sistema productiu. Una nova orientació perfectament conjugable amb la protecció territorial que ha protagonitzat l'acció dels governs progressistes del Consell. Ho feim convençuts que ara toca preparar-nos per abanderar l'evolució tecnològica i energètica cap a la qual ens porta l'economia mundial.

Consideram que l'aposta per la innovació tecnològica ha d'anar acompanyada per una recomposició dels nostres esquemes de producció energètica. Només així podrem tirar endavant un projecte de Menorca respectuós amb el medi. Només així podrem tendir a deslligar-nos progressivament de la nostra gairebé absoluta dependència d'una energia cada vegada més problemàtica com és la procedent dels combustibles fòssils.

Una primera iniciativa és la implantació de la mobilitat elèctrica; una iniciativa que encaixa a la perfecció amb la nostra declaració de Reserva de Biosfera i que no podem deixar perdre.

Amb aquesta finalitat estem elaborant un Pla Estratègic que determinarà les infrastructures de subministrament elèctric necessàries arreu de l'illa. A la vegada treballam en un pla d'actuació que suposarà la implantació del vehicle elèctric a les flotes del Consell, ajuntaments i transport públic a mesura que vagi sent necessària la substitució dels seus vehicles actuals.

És una estratègia que persegueix també la vinculació de Menorca i el seu projecte de marca amb el desenvolupament de la mobilitat elèctrica. Una aposta valenta que compta amb el suport dels governs autonòmic i central.

Però açò no és tot. La implantació de la mobilitat elèctrica vol ser la punta de llança per una estratègia energètica molt més ambiciosa, l'objectiu últim de la qual ha de ser l'autosuficiència energètica de Menorca per mitjà del desenvolupament d'unes energies renovables ben integrades paisatgísticament. Un objectiu per al qual ja hem començat a estudiar algunes propostes molt prometedores.

Som conscients que són plantejaments de llarg recorregut, però vull traslladar a la ciutadania que formen part dels nostres esforços diaris. La nostra voluntat és assolir-los i hem demostrat amb escreix que aquest govern compleix el que es proposa.

No defallirem en els nostres esforços per donar compliment a aquestes propostes; també a d'altres que vagin en la mateixa direcció. Una nova direcció cap a la qual esteim convençuts que han de tendir les polítiques progressistes. Unes polítiques que són noves, però que mantenen el mateix objectiu final de sempre: garantir i augmentar el benestar de tots els ciutadans.