TW
0

Crazy Europeans think people are more important than cars, Sarah Goodyear. Una part dels maonesos pensa, com es diu al titular de The-NY-Times d'aquesta columnista nord-americana, que estan bojos els que volen deixar en un segon terme el trànsit de cotxes. En part per aquest motiu Maó té un centre col·lapsat pel tràfic de vehicles. No més enllà que visitant Ciutadella o Alcúdia es poden observar solucions de regulació del trànsit i equipament urbà al casc antic molt més afinades, que han dinamitzat el comerç i el passeig a dins de la ciutat històrica. També a Maó la part tancada als vehicles s'ha consolidat com el centre urbà i comercial, que s'haurà d'anar eixamplant, per agafar potència com a sector urbà, o massa crítica suficient, que dinamitzi les activitats. Eliminar el trànsit innecessari i dissenyar espais per passejar i comprar, tot junt, als cascs històrics, és la recepta que va donar ni més ni menys que el 1963 Colin Buchanan al seu informe pel govern britànic, recepta que ha estat generalment acceptada des de fa mig segle.

Les darreres obres a l'entorn del mercat han millorat una part del casc, eixamplant la zona de passeig urbà central. El disseny dels paviments incorpora algunes novetats a remarcar. Per primera vegada es prescindeix dels colors diferents als passos de vianants, pilones a cents marcant la vorera, carrils-bici, etc., creant un espai compartit que s'ha respectat en un grau molt alt per part dels conductors de vehicles, demostrant un civisme digne de remarcar. No sempre és recomanable anivellar els diferents tipus de trànsit, però la solució adoptada a aquesta zona, i la resposta dels usuaris, permet qüestionar altres intervencions amb la disposició de tantes pilones a les voreres del pas de cotxes. El pis a nivell resol molt millor els problemes.

L'espai obert ha permès la instal·lació de terrasses que fan habitable el centre i donen vida, encara que el diumenge costa de trobar més de tres locals oberts.

Excepte la disposició irregular d'arquetes o de l'equipament urbà a sa pescateria i que, desafortunadament, Portal de Mar s'ha quedat desfasat havent-t'ho fet quan ja havíem entregat els estudis previs de la zona a l'Ajuntament, o la placeta del Carme, a on l'escultura de Núria Roman s'hauria de recol·locar perquè es pugui observar sense interferències, i a on es podria intervenir perquè sobra pendent al paviment, el conjunt de l'obra pot ésser una referència per a continuar amb altres intervencions en un futur. Facilitarà l'ús de la ciutat. Val a dir que el projecte inicial va signat per l'arquitecte municipal. Una satisfacció comprovar que la nostra professió té un paper al disseny de l'espai urbà. Crec que el mereix.

Pel que fa a l'actual regulació del trànsit entre les places centrals, més val prendre-ho com una prova que s'haurà de millorar (per açò serveixen els adhesius).

També s'haurà d'encarar el repte de donar continuïtat a l'eix urbà comercial que puja cap a l'Esplanada, especialment la zona de ses Moreres, a on des de sempre s'ha vist entrar tot el tràfic de vehicles pel mateix punt. Aquí es necessita una remodelació en el mateix sentit de prioritzar la funció passeig-compra, destinada als vianants i no als vehicles, que han de quedar a prop però no davant la porta, i cal repensar l'organització dels accessos a la ciutat perquè els cotxes puguin anar als aparcaments col·lectius o particulars i els vianants puguin disfrutar tranquils del centre, més separats dels cotxes que no junts, sempre que es pugui. És un repte difícil, i que s'ha de relacionar amb la bona gestió i solució dels accessos i de l'aparcament, tema que mereix un comentari per separat.