TW
0

El concert que oferirà el Cor Illa de Menorca el proper diumenge, 13 de novembre, al Teatre Principal de Maó, a les 20 hores, vol ser un homenatge a la sarsuela, un gènere dramàtic i musical actualment en franca decadència, que enyora els temps de glòria viscuts a finals del segle XIX i durant la primera meitat del segle passat.

El qui açò subscriu recorda amb nostàlgia aquelles esplèndides vetlades líriques de les que va poder gaudir en la seva infantesa, amb la companyia dels pares, a la petita sala de l'antic teatre on estava ubicat l'Orfeó Maonès, al cor de la ciutat de Maó. Llavors era habitual veure representar més d'una dotzena de sarsueles per temporada, interpretades per un magnífic conjunt de veus i actors que formaven el quadre líric de l'Orfeó maonès. Estic convençut que, amb elles, i en aquell entranyable indret, va néixer la meva ferma afició al cant i a la música. De fet record que, a casa nostra, era molt freqüent entonar els fragments més coneguts i brillants de moltes de les sarsueles que havíem vist representar i de les quals coneixíem molt bé els arguments i la seva música respectiva. La mare, que, en aquest sentit, era una experta hi posava la precisió en les lletres de les romances i el meu germà i jo mateix hi posàvem la veu. Tal vegada per aquest motiu, com a diletants que som de la música, no podem concebre una vida sense la seva presència.

Malgrat ser considerat un gènere menor, és indiscutible que en ell hi trobem pàgines molt inspirades, que inclouen belles melodies o motius musicals, els quals formen part, de la memòria col·lectiva dels qui, en l'actualitat, superem la cinquantena. Com inqüestionable és, també, la tradició sarsuelística fortament arrelada a la nostra illa en general i a Maó en particular, on era habitual veure actuar, periòdicament, prestigioses companyies de sarsuela al Teatre Principal amb un gran èxit artístic i de públic. La realitat actual, però, ben diferent, ofereix poques ocasions de poder gaudir d'aquestes obres, algunes de les quals mantenen viu l'interès d'un públic fidel a aquest gènere artístic.

El Cor Illa de Menorca, disposat sempre a plantejar-se nous reptes, lluny de cap encasellament conformista, després d'afrontar un important desafiament artístic, com va ser la interpretació de la cantata "Canto General", amb text de Pablo Neruda i música de Mikis Theodorakis al concert anterior, ha volgut preparar, en aquesta ocasió, una atractiva selecció de cors, romances i interludis de sarsueles cèlebres, que, ben segur, delectaran al públic assistent. Així, a la vetlada, es podran escoltar fragments molt coneguts i aplaudits de sarsueles tant populars com són La leyenda del beso, El baile de Luis Alonso, Los Gavilanes,

La tabernera del puerto, Gigantes y Cabezudos, Katiuska, La del soto del Parral, Luisa Fernanda, Doña Francisquita, Marina o Cançó d'amor i de guerra.

A la gala lírica hi intervindran com a veus solistes els reconeguts artistes illencs María Camps (soprano), José M. Olives (tenor) Paulino María i Jaume Gelabert (barítons), habituals col·laboradors de la nostra agrupació coral; el conjunt orquestral integrat per trenta músics, la quasi totalitat d'ells professors/es titulars del Conservatori de Música de Menorca als quals s'hi afegeixen alguns alumnes avantatjats, que, d'aquesta manera, tenen la possibilitat molt estimulant d'intervenir en una proposta artística d'aquestes característiques. Juntament amb tots ells, el Cor, format per una cinquantena de veus, dirigit per la mestra de Cor Martina Garriga i tots sota la direcció del Mestre Antoni Pons Morlà, estan ultimant, aquests dies, amb els darrers assajos, la preparació d'aquest concert encarat per tothom amb molta il·lusió, responsabilitat i rigor.

Hem d'agrair, una vegada més, el patrocini de la Conselleria de Cultura del Consell Insular de Menorca, de la Fundació Destí Menorca i de l'Ajuntament de Maó, així com la col·laboració de la Fundació del Teatre Principal de Maó i, en aquesta ocasió, la del Casal Català de Menorca, que s'hi ha volgut adherir, en el vint-i-cinquè aniversari de la seva fundació.

Esperem i confiem poder satisfer totes les expectatives que, ens consta, el concert ha suscitat i que totes les persones que hagin decidit assistir-hi gaudeixin d'una bona nit musical. Si vostès ho volen, ens veurem el proper diumenge al Teatre Principal.