TW
0

En aquesta línia d'anar experimentant nous projectes artístics, el Cor Illa de Menorca té el goig i el plaer d'oferir al públic menorquí, amb caràcter de rigorosa estrena, el musical "Xoroi", del qual n'és autor de la lletra i la música el nostre mestre i director Antoni Pons Morlà. L'obra, inspirada en la coneguda llegenda del moro Xoroi, és una versió lliure del breu text llegendari original. Concebut, al seu inici, com a una sola peça musical, que el mestre va escriure com a regal, en la seva qualitat d'avi, al seu primer nét, la idea va anar agafant cos fins arribar a completar el text definitiu, integrat per una dotzena de peces, que són les que componen el musical resultant. L'obra, que inclou també ballet, situa la història que es narra en la Menorca del segle XVII, tret d'una breu incursió en la sala del Palau del Sultà d'Alger, on són deportats els presoners menorquins pels corsaris argelins.
La veu d'un narrador fa de fil conductor de la història, que va contant tot el que, després, veuran escenificat els espectadors a l'escenari. L'autor ens presenta Xoroi com un corsari argelí, que rapta Margalida, una al·lota del lloc de Biniadrís amb qui va tenir set fills. A l'obra podem veure també la revolta dels pagesos dels llocs del sud del terme d'Alaior, que s'enfronten als corsaris argelins, els quals, amb els seus robatoris, havien romput la pau i tranquil·litat que regnaven a l'illa.

Però, per damunt de tot, el missatge que vol transmetre l'autor a l'obra és molt clar. Tal com es canta a l'obra: l'amor ho pot tot, perquè "no sap de banderes, de races ni nacions; no sap d'edats ni fronteres, ni llengües ni religions. Fa ponts en els rius, alleugera els mals camins, també sap obrir barreres, dels hiverns fa primaveres". Xoroi és un cant a l'amor, que triomfa per damunt de qualsevol obstacle que pugui interferir l'enamorament d'un moro i una cristiana. En aquest món globalitzat en què vivim, on regna la multiculturalitat, és també una invitació a vèncer tots els prejudicis que posin en perill la convivència fraternal, respectuosa i dialogant entre tots els pobles i cultures.

Per tal de posar en escena aquest musical s'ha confiat la feina a la jove directora teatral menorquina Aura Iris Canet, qui, des del primer moment, ha assumit amb molta il·lusió i entusiasme l'encàrrec.

Per als papers estel·lars s'ha triat un vertader floret d'estupendes veus com són les dels barítons Lluís Sintes que donarà vida al moro Xoroi i Paulino María que, en escena, serà el Gran Sultà d'Alger, acompanyats per Maria Camps, que representarà Margalida la jove filla de Biniadrís, raptada per Xoroi.

L'esplèndida veu d'en Lluís Vinent serà l'encarregada de narrar el fil de la història que s'anirà representant.

El Cor, que comptarà amb una cinquantena de veus, té una participació important en l'obra i es veurà acompanyat, en aquesta ocasió, per un cor de set fillets, que representen els fills d'en Xoroi. La part musical correrà a càrrec d'un grup orquestral, integrat per quinze músics i l'espectacle es veurà realçat amb la presència d'un grup de dansa format per cinc ballarins/es amb la coreografia de Geliah i Doryan Suárez.

Hem d'agrair la col·laboració, com sempre, de la Conselleria de Cultura del Consell insular de Menorca, de la Fundació Destí Menorca, dels ajuntaments de Maó i Alaior i, en aquesta ocasió, la de l'Orfeón Mahonés, entitat que ens ha donat tot tipus de facilitats per tal que l'espectacle sigui un èxit. Volem expressar també, i d'una manera molt especial, el nostre més sincer agraïment a l'empresa Cova d'en Xoroi pel seu patrocini, principal responsable que aquest musical es pugui representar. En aquests moments en els que la crisi afecta seriosament tots els àmbits socials -la cultura no és una excepció- i frena o impossibilita el poder dur a terme moltes iniciatives artístiques, és important remarcar la sensibilitat de l'empresa privada a l'hora de recolzar projectes culturals, que, així, poden ser materialitzats satisfactòriament.

L'expectació que ha aixecat l'anunci de l'estrena d'aquest musical s'ha traduït en un èxit rotund en la venda d'entrades, que ja s'han exhaurit per a la primera representació prevista per al diumenge, 29, a les 20 hores i resten només unes poques per a la del dimarts, 1 també a les 20 hores, ambdues al Teatre de l'Orfeón Mahonés.

Estem segurs i confiats que l'espectacle respondrà a les expectatives que ha suscitat . És molt l'esforç i l'entusiasme que hi han posat tots els qui hi intervenen per tal que així sigui.