TW
0

Josep Massot i Muntaner ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Aquest monjo de Montserrat, mallorquí de Marratxí, també ha trepitjat Menorca com historiador i s'ha estimat l'Illa, tal com explicava fa uns dies Josefina Salord en un article en aquest diari. Ocupa ja un lloc destacat en la nostra cultura, al costat del ciutadellenc Francesc de Borja Moll.

En el seu discurs d'acceptació del premi va expressar la seva queixa per la política lingüística del Govern de les Balears. La polèmica actual pateix la contaminació procedent dels interessos polítics d'una i altra banda i de la voluntat d'enfrontament de grups minoritaris. Per aquest motiu, fent abstracció de l'entorn, les paraules de Josep Massot tenen un valor especial, el de l'autoritat d'una veu sòlida de la cultura, de qui defensa la llengua avui igual que ho ha fet durant tota la seva vida.

Què diria avui Francesc de Borja Moll? No ho sé, però estic segur que valdria la pena no només escoltar les seves paraules sinó fer-lis cas. Tothom opina de tot i sembla, a vegades, que totes les opinions tenen el mateix valor. Hauríem d'aprendre, hauríem de fer cas, d'aquelles persones que no només s'han format, que tenen coneixement, sinó que s'han guanyat el respecte per una dedicació honesta a una professió i a una vocació cultural. Cada terra s'enriqueix de les seves paraules. Hauríem de saber escoltar un poc més.