TW
0

Menorca i els seus camins

Som un menorquí preocupat per la situació d'abandó en que estan els camins a Menorca. Som un usuari dels camins, en especial dels no motoritzats, a peu i en velo, que els comparteix i gaudeix amb altres usuaris, també a peu, en velo o a cavall.Per tot açò, qualsevol noticia d'un acte, activitat, xerrada, excursió, inversió, obra, recuperació, eixermada, reivindicació, ...que té a veure amb els camins de Menorca m'interessa i preocupa.

M'agradaria poder compartir uns dubtes, alegries i il·lusions que tenc arran d'unes notícies, fets i comentaris que m'han arribat.

Segons va publicar la premsa local el dia 23 de juny, el dia abans hi va haver una reunió de batles, entre altres temes, van renovar i ampliar el conveni de col·laboració, entre CIM i ajuntaments, pel manteniment de les carreteres locals i incloure les Rutes Cicloturístiques i "los caminos de servicio".

He intentat cercar i ampliar la informació per sebre quins camins són els "caminos de servicio" i no he trobat res. Tot camí, i les carreteres, van ser fets per donar un servei, permetre anar d'un punt a un altre.

A Menorca tenim els antics camins rurals, els camins vells de ..., els camins reials, els camins de lloc, el Camí de Cavalls, camins de carro, camins de vorera, camins de bístia, camins públics i privats, camins tancats i oberts (amb paret a cada banda, a un costat o sense), carrerons, carreranys i segur que encara em deix qualcun, però "caminos de servicio" no és un nom d'aquí. Literalment un "camino de servicio" és un camí o pas construït com element auxiliar, de manteniment i seguretat d'una infraestructura important. "Camino de servicio" d'un trajecte de tren, que permet arribar a qualsevol punt d'una via del tren. Són construïts com elements auxiliars o complementaris de l'activitat principal.

Segons com es vulgui veure són tots els camins o cap de Menorca. Aquí aquest terme no s'havia emprat mai. Per açò voldria sebre a quins camins fa referència el conveni de col·laboració de manteniment de carreteres i camins, per poder ajudar i difondre el seu estat.

Ara voldria compartir una alegria que he tingut aquests dies. A Ciutadella de Menorca s'estan eixermant uns quants camins d'ús no motoritzat, el de Sant Jordi, el de La Reina i el carreró que va de la Trinitat a Morvedre Vell. És una gran alegria per un trescador com jo veure que es fa aquesta feina. No sé si entren dins dels "caminos de servicio" que deia abans, o si és per les tres instàncies que he presentat a l'Ajuntament en manco d'un any, i esper que altres usuaris dels camins hagin fet el mateix. Però gràcies de la meva part i de tots els usuaris que anam a peu, en velo i a cavall per aquests camins. No s'aturin aquí, vagin a per més camins. Sense oblidar-se de fer un manteniment periòdic, l'ideal és a les dues primaveres, per així ser més fàcil i de manco cost.

Per acabar faré una proposta que farà il·lusió a molta gent. El primer cap de setmana de juny es va fer un homenatge als 300 anys de l'arribada a Menorca del recordat governador anglès, Richard Kane. Trob que el millor homenatge i reconeixement que podíem fer-li seria l'obertura i recuperació del tros de camí d'en Kane que hi falta, del terme des Mercadal a baix de la Costa Nova a Ciutadella de Menorca, per a un ús no motoritzat i poder-lo gaudir integrats al medi natural per allà on passa.

Si enguany fa 300 anys de la seva arribada, d'aquí uns anys farà els 300 de la construcció del Camí d'en Kane. Que polit seria poder celebrar-los a la vegada que inaugurem l'obertura i recuperació de tot el seu recorregut. Que no ho trobau?
Ens veim pels camins.

Pere Pons Bagur
Ciutadella

Agraïment pel concert de Cala Corb

El passat diumenge 8 de juliol l'Acadèmia de Música Adagio, la Coral del Casal de Gent Gran, les cantants Victoria Riera i María José Sosa, la Rondalla de la Acadèmia i la pianista Maria Micaela Galmés, tots baix la direcció del mestre Luis José Ferrer varen actuar a Cala Corb dins el programa de festes des Castell, amb el repertori de havaneres i cançó menorquina, un marc incomparable on tots vàrem disfrutar al costat de la mar. La Acadèmia de Música vol agrair públicament totes les persones que han fet possible aquest concert : Els nostres presentadors de luxe, Andrés Ferrer i Toñi Rivera, persones estimades a l'illa de Menorca i de gran professionalitat, a tots els participants de la Coral de Gent Gran de Maó, al seu president, Avelino Moll, a tots els solistes que tant preciós varen cantar: Marola Mercadal, Fina Fernández, Paquita Sintes, Odón Camps, Miquel Goñalons i Juan Cardona. A les cantants Victoria Riera i María José Sosa, a tots els participants de la Rondalla, a la seva presidenta, Aurora Olivar, a totes les persones assistents al concert i, en especial, a l'Ajuntament des Castell per la seva tasca de preparació i coordinació. Al seu batle, José Luis Camps, el qual va fer entrega d'una placa com a agraïment al concert, a la regidora de cultura, Maria Coll, a la coordinadora, Margarita Saura, a tota la brigada per la seva feina de preparació, i com va dir el director, Luis José Ferrer, és un record que no s'oblidarà mai, poder gaudir i fer música al costat de la mar i sentir-se tant a gust entre tantes persones que disfruten escoltant i fent música.

Manuel Solá
Presidente Junta Insular ASINPROS

Per la Menorca
que estimam

Durant els passats caps de setmana 29, 30 de juny i 1 de juliol i el cap de setmana 6, 7 i 8 de juliol, es va dur a terme la caminada per etapes amb el lema "Volta per la Menorca que Estimam", recorrent el Camí de Cavalls, dividit en 25 etapes i amb una participació d'un milenar de persones. Aquesta iniciativa ens va permetre poder gaudir d'uns paratges naturals ben polits, alguns de dia i altres en plena nit. Mentre la gent anava caminant, es podien notar uns sentiments d'estima, companyonia, esforç, tranquil·litat, solidaritat, col·laboració, germanor, respecte, bon humor i, com no, preocupació. Preocupació pel motiu que ens havia duit a fer aquesta caminada reivindicativa, un motiu trist per la possibilitat que canviï la Menorca que tots coneixem i estimam, i per les maneres que s'ha intentat i s'està duent a terme aquest canvi.Hem de dir que, pels qui caminàvem, l'entrada a la plaça Biosfera va ser ben emocionant quan vam trobar un bon grup de gent congregat per rebre'ns. Després de llegir el manifest, alguns representants vam entrar al Consell Insular, on el seu president,l'Hble. Sr. Santiago Tadeo, va poder sentir de primera mà les reivindicacions que demanen que no s'empri l'excusa de la crisi econòmica per ampliar els terrenys urbanitzables de Menorca; i les peticions que demanen garanties de transparència, possibilitats de participació i que no es desprotegeixin els espais naturals. Aquest era el contingut bàsic del manifest que va donar la volta per la Menorca que estimam.Des del GOB i Escoltes de Menorca, estem molt contents de com s'ha duit a terme aquesta idea, perquè ha estat molta la gent que ha ajudat a fer aquesta volta reivindicativa i participada. Estem satisfets d'haver pres part en una demostració d'estima al territori a partir de la col·laboració personal de cadascú, que s'ha sumat a la de molts altres. S'han aconseguit uns actes molt respectuosos, que demanen així mateix respecte mutu, que permeten ser optimistes davant una nova escenificació pública de la ciutadania responsable, que reclama el seu dret a conèixer i opinar sobre les qüestions d'interès per a la societat.

Per això volem agrair a Caritas, al Banc del temps, Mercy Menorca, grup d'amics per la sostenibilitat, socis i simpatitzants del GOB des Mercadal, la Casa de la Mare Terra, AVV de Ferreries, Professors de l'IES Biel Martí de Ferreries, Camina Menorca, CGT, Plataforma de Solidaritat en temps de crisi, la Protectora d'Animals de Ciutadella, Alumnes de Menorca, Agrupament Escolta Federico Pareja, Agrupament Escolta Sant Antoni Mª Claret, Agrupament Escolta Sant Bartomeu, Reserva de la Billetera i 15M, Associació de Productors d'Agricultura Ecològica, Federació d'AAVV de Menorca, grup d'Amics que estimen Menorca, Amics de Sant Climent, AVV des Castell, grup folklòric Aires del Barranc d'Algendar, Coordinadora del Camí de Cavalls, al milenar de persones que van participar, al grup de tambors de Ferreries, als 7 kayacs, a les 5 persones que van nedar de Cala Galdana a Cala Mitjana, als/les 5 cavallers/es, a molta més gent que no va poder fer la caminada però que van donar el seu suport, així com un gran nombre de turistes, de l'Estat Espanyol, d'Itàlia, d'Alemanya i d'Anglaterra, que es van afegir a les abrasades i que sorprenentment ens donaven les gràcies i la felicitació per fer aquest acte, per conservar Menorca com la que tenim actualment ja que ells havien vingut a l'illa de Menorca per ser tal com és.

Des d'Escoltes de Menorca volem donar les gràcies a tota aquesta gent i entitats que s'han manifestat i han sumat el seu esforç en aquesta gira per la costa menorquina.
I aprofitam per fer menció als dos propers actes que prepara el GOB: la participació en el Ple del Consell Insular de dilluns dia 16 i la Festa per al Territori de diumenge dia 29 al Claustre del Carme de Maó.

Per la Menorca que estimam.

Associació Diocesana d'Escoltisme
Escoltes de Menorca
MSC