TW
0

M'encanta nedar. Submergir-me lentament en l'aigua gelada, borinar les extremitats dins el líquid immens, i sentir com tensions i maldecaps s'esvaeixen pels minúsculs forats de la meva pell.

Avui, as Mercadal, s'inicia una nedada solidària; 24 hores nedant, sense aturar, per recaptar fons per a l'Associació de Pares de Fillets amb Càncer de Balears, ASPANOB. M'agradaria anar-hi!

Em costa imaginar la vida d'un infant malalt, d'un fillet amb cèl·lules embogides que es reprodueixen de forma incontrolada. Em costa imaginar la vida de la seva família que, supòs, trasbalsada. Paradoxalment puc concebre, amb facilitat, el significat de trobar, en tals circumstàncies, el suport d'una mà experta, d'una mà amiga.

Ja fa 26 anys que ASPANOB dóna suport als fillets amb càncer i a les seves famílies, que ajuda a acceptar i afrontar la cruel malaltia. L'associació facilita informació, assessora i recolza, dóna suport psicològic i escolar, empara els necessitats... Disposa de tres pisos d'acollida a Palma i un a Barcelona, fent més fàcil la dura estada a qui, durant un llarg i dolorós tractament mèdic, és enfora de la seva llar.

A Menorca es manifesten entre 4 i 5 casos de càncer infantil cada any. Actualment són 4 els menorquins afectats que reben tractament fora de l'Illa, i uns 30 els que han patit la malaltia i es troben en diverses fases de revisió.

Fa feredat pensar que, a conseqüència d'uns recursos econòmics cada dia més escassos, la infraestructura i els serveis d'ASPANOB, puguin minvar.

No hi podré anar a nedar, as Mercadal. No hi fa res. El que importa és que ens banyem per l'entitat. Per solidaritat, per compassió, per egoisme..., "pel que li vulguem dir!", exclamaria una amiga meva. No fos que un dia necessitéssim la seva ajuda i hagués deixat d'existir.