TW
0

Diuen que Menorca és un lloc ideal per criar un fillet. El nostre ja té 20 anys i, efectivament, aquest petit indret del planeta l'ha fet un jove fort i amb moltes ganes de viure, per continuar madurant i fer-se un home de profit per ell mateix i per als altres.

Aquells pares primerencs, les ONG i els polítics del moment, que tant el van somiar i desitjar, i que van decidir donar-li la vida són el principi d'una llarga història d'amor cap als éssers humans; de responsabilitat envers la defensa dels drets fonamentals; de tanta dedicació i lluita contra la injustícia global -aquí o allà-; d'un fort esperit per no deixar-se arrossegar davant les crisis; d'incomptables hores de feina de voluntaris, experts i professionals per adquirir els coneixements, les eines i els recursos adients que ens fessin més competents, que ens ajudessin a encarar totes les etapes vitals i que ens permetessin avançar en el recorregut. Un camí d'una gran solidaritat; de cooperació entre els pobles; de tants i tants valors profunds que ens omplen de contingut i donen sentit al que som després de 20 anys i al que volem continuar essent.

Sort que en aquest itinerari de vida, de creixement i d'aprenentatge, molts padrins i padrines, concos i amics ens han donat la ma, tants que no els podríem ni anomenar. Hem rebut el seu suport i ens han encoratjat i mimat en moments d'ales baixes, donant l'empenta necessària per continuar treballant i seguir oferint oportunitats diferents, davant l'explotació, la no-equitat, la degradació, la desesperança, la pobresa, a milers de persones i comunitats que han aconseguit amb la seva lluita i amb el nostre suport transformar la seva existència.

Alguns encara podríem recordar els nostres inicis, quan -de forma austera i humil, però responsable i rigorosa, amb els mitjans de què disposàvem- valoràvem els projectes de cada entitat i repartíem els escassos recursos que teníem per respondre, encara que fos en petites fases, a les necessitats de les comunitats amb les quals estàvem compromesos.

Afortunadament, amb el temps ens hem pogut dotar de les eines i dels professionals adequats, que han aconseguit una major eficàcia i eficiència, millorant els resultats dels projectes de desenvolupament, des d'una mirada més integral de la cooperació. Així mateix, també en la complexa tasca de sensibilitzar la població menorquina, i fer-nos conscients de la coresponsabilitat que tots tenim sobre el que passa arreu del planeta i, per tant, de la necessitat de continuar adquirint un compromís individual i social des de Menorca.

Seguim evolucionant, inquiets per avançar, per reafirmar-nos en el que som, per redefinir-nos, quan cal, en funció dels canvis que ens toca viure; i no sempre és fàcil arribar a acords. Ningú va dir que seria un camí de flors i violes. I han estat uns quants els moments de dubte per al nostre futur, de desassossec per la continuïtat del Fons.

Però, des del luxe de viure en una Menorca (territori privilegiat per les seves dimensions, proximitat a la realitat, idiosincràsia, la força del seu teixit social, la capacitat d'encontre i de diàleg de les forces polítiques envers el nostre objectiu comú...) aconseguim -amb una certa agilitat- el que en altres llocs ni es podrien plantejar. Som un camp abonat a punt de produir allò que ens proposem, perquè la terra i el clima són propicis, les persones que sembren i les llavors de qualitat i això ho hem d'aprofitar en benefici de tothom.

Un company nostre, un dels pares de la criatura, ens va mostrar, fa molts anys, que hem de treballar i centrar-nos en el que ens uneix i no en el que ens separa. La nostra estructura de Fons ho diu tot. És quasi única al territori espanyol. És possible conviure-hi des de la diversitat de la base social organitzada i el potencial del conjunt de l'administració illenca, independentment de la ideologia, envers un projecte comunitari. Les ONGs del Fons apostam per continuar treballant, fermes i convençudes, pel dret que tota persona, simplement per haver nascut -independentment del seu origen, de l'estatus, de la raça, religió, l'edat, el sexe...- TÉ de viure dignament i amb llibertat.

Interpel·lam al poble de Menorca i a les administracions de l'illa a prioritzar aquests valors que ens fans grans com a societat quan els fem nostres.

Com diu el proverbi: es necessita tot un poble per educar i fer créixer un fillet! Per molt d'anys, estimat nostre!

Apotecaris solidaris de Menorca. Associació d'Amics i Amigues del Pobla Sahrauí. Associació Entrepobles. Caritas Diocesana. Creu Roja. Delwende. Fundació Proideba. Fundació Vicente Ferrer