TW
0

Després de l'estiuet arriba el fred. La baixada de la temperatura és un fet. Les al·lusions als meteors propis de l'estació hivernenca seran presents en el temps de novembre. La saviesa popular ho deixa molt clar. A partir d'ara els capvespres seran més curts i les jornades més fresquetes. Ens haurem d'armar de jaquetes i de la roba convenient. Arriba la fredor i haurem de treure la roba d'abric. Durant la major part dels dies que resten de novembre, tota la segona quinzena, els indicis apunten a que tendrem un temps molt divers.

FINS A NADAL, HIVERN FORMAL. Una mica d'estiuet per començar, la segona part d'ell, i després, durant la setmana més plogudes. Es tracta d'una situació molt freqüent. A la tardor el nostre territori presenta unes zones de contacte entre masses d'aire diferents que al cap i a la fi són les que condicionen el clima illenc. La tardor és una terrible confrontació de contrastos. Per un caire el paisatge es despulla de les fulles i per l'altre s'aixeca l'herba als marges dels camins. Les dues cares de la moneda conviuen en uns mesos de lluita.

NOVEMBRE RARENC, HIVERN PRIMERENC. Aquests dies els paisatges illencs han guanyat un aspecte polit, fluorescent. Demà és Sant Martí, dia que el porc deixa de grunyir. És el patró de la infanteria i dels que han de sobreviure demanant als altres. Divendres arribarà al santoral Sant Albert el Gran, patró dels científics, naturalistes, químics, filòsofs i mags. Els estudiants l'invoquen per aprovar un exàmen. Coincideix en el calendari amb Sant Leopold, noble i patró d'Àustria i patró de les famílies nombroses.

PER SANTA GERTRUDIS LLAURA QUAN PUGUIS. Dissabte, dia 16, es celebra a Santa Gertrudis, que sol protegir de rates i ratolins. La lluna avui ha arribat a la fase del quart Creixent a les 6 hores i 57 minuts. Si el temps no és molt cru, poden plantar-se encara enciams en llocs ben protegits. Les faves calentes es sembren en aquest temps. Tot el cereal s'ha d'haver sembrat. El pagès ha de vetllar per a la conservació del fruit dels seus treballs. També s'hauran de netejar les branques resseques dels arbres.