TW

Sabem tots els ciutadellencs que si realment hi hagués interès en xalar de veure com en es Pla de sant Joan els cavalls corren amb tota la velocitat que són capaços i els seus genets s'esforcen per encertar l'anella, fa molts anys, molts, l'Ajuntament de Ciutadella hauria delimitat amb separadors físics, amb barreres, la zona de les corregudes. A Oristà, on la seva festa de cavalls ja és també multitudinària, i a Sinj (Croàcia) on a inicis d'agost es celebra el joc de l'Alka (el joc de l'ensortilla) i és també massiva, les carreres de cavalls es celebren en espais ben acotats sense que es posin en risc les vides dels espectadors.

¿Per què, idò, a Ciutadella no s'ha volgut agafar el toro per les banyes per resoldre satisfactòriament i d'una vegada per totes la seguretat del públic, donant a les carreres, als cavalls i a l'esportivitat dels genets l'esplendor que es mereixen? Per una raó molt clara, però que ningú gosa dir. No s'han posat tanques fent un passadís, l'Ajuntament no ha gosat posar-les, perquè es considera que les baralles dels bergants per agafar l'anella i els trossos de carota, amb el morbo afegit del perill de l'atropellament, són emocions iguals de legítimes que les corregudes dels cavalls. Aquesta és la raó i cap més altra, però inconfessable. Molts, un grup de joves, però que no crec que sigui Ciutadella sencera, no es conformen en veure un espectacle, ja de per si arriscat pels cavallers, com el de les carreres, sinó que en volen formar part amb empentes i baralles, encara que la seva vida i la dels altres estigui en risc. D'aquí ve el marejar el toro amb seudosolucions, com la dels 'voluntaris' per fer passadissos humans o la de fer crides d'ajuda demanant reforços humans a les forces de seguretat nacionals.

Però la darrera mort, que no és la primera, fa evident que no es pot ser a missa i alhora repicar campanes. L'Ajuntament ha de vetllar davant de tot per la seguretat dels espectadors, la major part passius, i les altres consideracions són espúries. No hi ha més volta de fulla. Vivim en un estat de dret i l'Administració no pot seguir fent deixadesa de les seves funcions. A més, tot suposant que fos legítim el dret de 'participar' d'aquesta manera d'aquest jovent, l'Ajuntament hauria de demarcar la seva zona, la de les baralles i rebolcades pel terra, de la de la resta de públic, proporcionant seguretat. Però no crec que ningú amb un dit de front pretengui que l'Ajuntament institucionalitzi i doni per bo un entreteniment així de barroer.

Noticias relacionadas

Per altra banda, quina legitimitat democràtica té el sector de la població que vol aquesta porqueria? Jo vull veure en es Pla com els cavalls corren i els genets demostren les seves capacitats. Em fan fàstic les baralles dels joves i sincerament no vull un circ romà. Ningú m'ha demanat si estic d'acord o no amb aquest trist espectacle que alguns encara tenen la barra de considerar una 'essència' de sant Joan i estic segur que no sóc l'únic que pensa igual. Per què un sector de la població ha de tenir la raó i monopolitzar així la festa? Segur que són la majoria?
No voldria estar en el paper de l'alcalde perquè la responsabilitat d'aquesta deplorable situació ve de lluny. Per omissió, són molts els alcaldes democràtics que en són també responsables. Però un fenomen sí ha anat a més en detriment de la nostra celebració en els darrers anys i és que s'ha romput el pacte intergeneracional pel qual té sentit una festa major. Han de celebrar l'emoció de l'alegria des dels més petits fins els vellets, malalts i els desvalguts en cadira de rodes. Una festa major només ho és quan tothom, i no només uns pocs, se la fa seva.

Malgrat els al·lots i bergants tenen prous espais i moments per fer botar els cavalls, el cert és que d'uns anys cap aquí l'estan monopolitzant en detriment dels altres sectors d'edat. Ni la junta de caixers hauria de permetre açò ni tampoc l'Ajuntament. Enguany la qualcada ha passat el capvespre del dissabte de sant Joan per la Contramurada sense temps per fer 'capadetes', tot corrents per anar a les Voltes. ¿Té sentit que fillets es quedin sense la il·lusió de poder tocar un cavall des d'una finestra quan ja tenen els bergants prou hores i molts llocs per fer botar els cavalls? Ens hem de quedar sense els jocs d'es Pla pels eixelebrats?

Si l'alcalde té por de carregar-se el poble posant barreres físiques, que convoqui una consulta popular en la qual tinguem tots oportunitat de donar el nostre vot. Així sabrem quin percentatge hi està d'acord o no i tindrà legitimitat per actuar en conseqüència. No tant sols votaré sinó que també faré campanya en contra del mantenint d'aquest actual circ romà pel qual sento, a més, autèntica vergonya.