TW
0

Paulo Coelho no és un escriptor literari de primera línia, però ha publicat novel·les prou interessants i ha escrit frases memorables que han quedat en el vast inconscient col·lectiu per la seva sensatesa i sentit comú: «Engega a qui dubta de tu, fes-te amic de qui et valora, allibera't de qui et destorba i estima a qui t'estima». Agafant el fil d'aquest discurs, autors de menys vàlua literària, han desplegat tot de teories que es podrien resumir en un substantiu i un adjectiu elevats al plural majestàtic: persones tòxiques. Aquests llibres, destinats als lectors que tenen el sa propòsit d'ajudar-se a ells mateixos, venen a dir el mateix que l'escriptor brasiler que ha venut milions de llibres a tot el món i que es podria ampliar en una frase letal que és l'enigma i la solució de l'enigma: la societat està plena de persones verinoses (per tant, i per la mateixa regla de tres, la societat també està plena de persones que no són verinoses). Són pensaments plans que no són res, o no són quasi res, perquè no admeten els condicionants transversals que els completarien com ara els llaços familiars o la necessitat que tenim tots els éssers humans de viure amb d'altres éssers humans. Quan ens trobem enmig de la natura –al camp, a la selva, al desert o a la mar- el principi de destriar els organismes vius que contenen verí de la resta que no en contenen i, així, protegir-nos, és relativament fàcil. A Menorca, encara més. A la nostra illa no hi ha serps verinoses. Tampoc no hi ha granotes ni llangardaixos ni aranyes ni escorpins proveïts de letals verins. L'únic que hi ha són vespes, abelles, escurçons, alacrans de pinces, ullals o fiblons untats lleugerament amb un suportable, per a l'organisme humà, verí. Açò damunt la terra seca. A la mar, o als contorns minerals banyats per la mar, la situació canvia de manera radical. Mamífers amb un pes superior als grans elefants asiàtics i africans, cetacis amb una voracitat depredadora dels tigres o els lleons, rèptils o amfibis capaços d'arrabassar-te el braç d'una mossegada fugaç, peixos amb les espines emmetzinades que et poden provocar un col·lapse letal, quelonis veloços com un llampec amb un fi instint fuetejat per la set de sang disposats a esquarterar-te si et perceben com una presa vulnerable. Balenes, taurons, morenes, tortugues marines, aranyes de mar, rascles, ratjades o meduses o bòrns. Són la majoria d'espècies que són considerades pels menorquins espècies tòxiques i que solem evitar durant tot l'any. A l'estiu, però, el contacte és inevitable. Tots coneixem qualcú que ha estat picat per una aranya marina, una medusa o un cap-roig. Solen ser fiblades doloroses però no mortals. Hi ha persones que sembla que tenen un sisè sentit per a detectar aranyes, meduses o rascles.

Noticias relacionadas

D'altres, sembla que estan equipades amb un imant que les atrau. Anant al terreny personal he de dir que mai no m'ha picat una medusa. Escrivint aquesta frase he despertat la maledicció del comentarista esportiu i m'he condemnat a ser picat per un bòrn en un futur. Com que he vist gent propera atacada i amb la marca de la medusa estampada, sabré com actuar. El remei casolà més fisiològic l'obviaré i només recordaré un divertit episodi de la sèrie de televisió dels anys vuitanta «Friends». Els sanitaris costaners aconsellen ruixar la cremada dels tentacles amb un preparat líquid a base de vinagre i aigua de la mar. Per evitar la inflamació també aconsellen aplicar damunt la ferida gel envoltat d'una tovallola o d'un pedaç.

A partir d'aquí, hi ha divergències d'actuació. Hi ha metges que aconsellen evitar el sol i d'altres de tractar les picades de les meduses com les cremades que són. Remeis casolans, cremes farmacèutiques, medicaments antiinflamatoris (un corticosteroide) per a fer servir damunt la pell. Amb açò n'hi ha prou, però a vegades les picades dels bòrns són punyeteres. La memòria guarda l'experiència física de picades anteriors i pot reaccionar amb virulència davant la carícia fortuïta de la medusa. És el que passa moltes vegades amb les persones tòxiques. Ni s'adonen que et fan mal i la repetició de l'acció cada vegada va causant un mal major. A Mallorca, les meduses o bòrns reben el nom de grumers. És igual. El llenguatge és innocent. Et piqui una medusa, un bòrn o un grumer el mal que et farà i la marca que et deixarà a la pell serà exactament igual.