TW

Mariano Rajoy té alguna responsabilitat més que la d'aplicar la llei i defensar la Constitució davant del desafiament sobiranista de Catalunya. La concentració de la Diada no és una anècdota. El president ha de fer política, en el bon sentit de la paraula. Igual que acabar amb la corrupció no és competència dels jutges, encara que ho sembli, resoldre el conflicte català no és missió del Tribunal Constitucional.

El president del Govern està amagat rere el mur de la llei. Mentre, Artur Mas condueix un tren sense frens, cap a un precipici, cap a una fractura social de conseqüències terribles.

Noticias relacionadas

El primer ministre britànic, David Cameron, se'l veu ara com un dirigent dèbil, per permetre el referèndum a Escòcia. Segurament es va equivocar quan en lloc d'oferir més autonomia, que de fet era el que demanaven els escocesos, es va decantar per una pregunta sobre la independència, que li ha creat un munt de maldecaps. Tothom està d'acord que després de la votació, sigui quin sigui el resultat, s'hauran de prendre mesures importants per evitar conseqüències econòmiques greus i que ningú desitja. També serà el moment de la política.

És idò la posició de Rajoy d'aplicar la llei i només la llei, la millor forma de resoldre el conflicte català? Jo crec que no. Ja és massa tard per recordar les conseqüències de la batalla del PP en contra de l'Estatut de Catalunya. O l'ús polític de la llengua. Tal vegada Mas estaria disposat a aturar un tren que ja té Oriol Junqueras d'ERC com a conductor. Si no es celebra el referèndum hi haurà noves eleccions anticipades i és probable que ERC sigui el partit més votat.

Mariano Rajoy hauria de pensar si no serà millor negociar amb Mas que continuar a la trinxera en contra d'una Catalunya encapçalada per ERC. O és que Rajoy ja té previstes mesures més contundents?