TW

Pot semblar una presa de pèl que es remoguin milions de metres cúbics de terra per construir unes rotondes ridícules que recorden –per la seva exageració i falta de necessitat– les autopistes dels emirats àrabs borratxos de petroli, que mai es conformen amb fer una carrera bona, que és l'únic que han de menester.

També ho pot semblar que l'autoritat balear hagi hagut de recordar al Consell de Menorca una cosa tan evident com que no era «necessari» fer també rotonda a doble nivell per accedir a l'aparcament de la Naveta dels Tudons. Deu ser que ells tot sols no ho havien afinat...

I ben segur que pot semblar una presa de pèl que en plena restricció econòmica, quan les indústries no troben crèdit i tantes persones mengen gràcies a l'almoina ciutadana, es gasti la milionada que s'està gastant com qui tira aigo a la mar.

Però la que més ho sembla de totes és que el Consell, enmig d'aquest festival del despropòsit, estigui maleit perquè quatre ciutadans els han insultat en públic. Déu meu! En una societat tan malcriada com aquesta en què vivim i els consellers perden el temps ofenent-se per un insult! Què trobau?

Ells ja ho haurien de saber com està el món. Però en la seva obsessió per les rotondes i els plans urbanístics per deixar Menorca com la cara de la duquessa d'Alba –al cel sia–, o com les desgraciades Mallorca i Eivissa, no tenen temps de veure com s'arriba a insultar en aquest món ple de malícia.

Si es distraguessin una estona de la seva obstinada dedicació als interessos dels poderosos, veurien si se n'arriben a dir d'insults al voltant seu. Per exemple a aquells tres directors d'institut de l'Illa, insultats amb l'obertura d'expedients sense motiu.

Noticias relacionadas

O a tants menorquins, insultats amb una dessaladora que fa prop de cinc anys que es va construir amb els doblers de tothom i que continua aturada. O amb les promeses del projecte BIT d'Alaior, el centre de s'Enclusa o l'ús de l'antic Hospital. Insultats amb els preus i el servei del transport aeri, amb la legalització a la carta de les construccions il·legals o amb el menyspreu del govern per l'educació i l'idioma.

I és que el món ja no és com era. Ara tothom s'atreveix a insultar. I una certa influència deu venir de fora. Perquè és un insult a tots els espanyols –els que ho volen ser i els que els obliguen a ser-ho– que el senyor Florentino Pérez, de la Plataforma Castor, recuperi del Govern les seves inversions fracassades –1.300 milions més les infraestructures – a 30 dies vista.

Vostès, senyor consellers, que saben com es fan esperar els ajuts i les subvencions per coses tan necessàries com les escoles, els hospitals, els dependents, la petita empresa, segur que açò del Govern i Castor ho trobarien un insult d'aquells que antany deien que no tenien perdó de Déu.

Però clar, vostès estan tan dedicats a fer rotondes i a arreglar la cosa perquè en qüestions urbanístiques no vengui d'un pam, que no se n'entemen de la maldat que hi ha al món, tanta gent insultant de paraula i d'obra.

Jo els suggeriria que es retirassin uns dies a l'Illa del Rei, aquesta Menorca en miniatura que mimen tant perquè és, començ a creure, l'únic enfony que pensen salvar d'un territori que fins ara havia estat l'enveja del Mediterrani. Tancats allà podran debatre amb tranquil·litat sobre les diferents categories d'insult i escriure cartes als desaprensius, que ja poden veure que n'hi ha molts.

I si empren internet, amb el Google fins i tot en podran traduir qualcuna al menorquí, altrament dit català de Menorca, i fer veure que valoren una mica més la cultura de l'Illa que governen.

Bon Nadal.