TW

Fa pocs dies que PIME donava a conèixer els resultats de la seva tradicional enquesta de valoració empresarial sobre la temporada turística. Sembla que la meitat, un 48,77 de les empreses enquestades, afirmaven haver mantingut o disminuït facturació respecte l'any passat.

Noticias relacionadas

Curiós, si més no que la meitat gairebé exacte digui que li ha anat millor i per tant, l'altra meitat, pitjor. La primera interpretació que ens emportem és que les coses no funcionen per les petites i mitjanes empreses ni que s'ompli la illa més que mai. Però jo em pregunto, i aquesta altra meitat que li ha anat bé? Quan ha facturat? Com li ha anat? I si han girat més d'un 50 per cent respecte l'any passat i no ho diuen? De quan es tracta la millora? O de quan es tracta l'empitjorament? Pot estar passant que les empreses que estiguin fent bé la seva feina estiguin millorant i les empreses que porten oferint el mateix que fa vint anys al client estiguin baixant? És culpa dels clients o d'ells?

Parlant amb alguns restauradors, per exemple, em deien que si haguessin volgut fer més torns, haguessin pogut perquè el telèfon no parava de sonar-los durant tot el dia per demanar taula. Mirant els agroturismes, cada temporada van millor. I si el client que arriba es més exigent que abans? Podem plorar perquè les coses no ens vagin bé però les llàgrimes no canvien la realitat. És més prudent fer-se les preguntes adients i trobar les respostes correctes a una davallada de la nostra facturació. Val la pena pensar-hi ni que sigui una estona.