TW

El port de Son Blanc és la infraestructura més important que s'ha construït a l'Illa des de l'ampliació de l'aeroport. Va ser possible per una casualitat natural, la rissaga del 15 de juny de 2006. El risc que representava el «Nura Nova» a l'interior del port històric va provocar l'acord dels partits per dur endavant el projecte de Son Blanc. Sense aquesta pressió segurament avui no hi hauria cap port nou a Ciutadella, ni davant Son Oleo, ni davant Sa Farola.

Jaume Matas va ser l'impulsor del projecte i de l'adjudicació de les obres. Era un dels seus projectes estrella. Les obres es van dur a terme durant la legislatura de Francesc Antich, amb Jaume Carbonero com a conseller responsable d'Obres Públiques. El març del 2011 els vaixells hi començaven a amarrar.

Noticias relacionadas

La multiplicació del cost de les obres, les incidències en les societats adjudicatàries, la no execució d'alguns dels treballs, a més d'altres incidències per la mala gestió, com la fallida del concurs de la terminal portuària, en l'etapa de Mónica Pozuelo com a gerent de Ports, mereixerien una auditoria per a donar resposta a tots els dubtes. Des de fa molt de temps existeix una sospita sobre aquest projecte, i fins i tot hi ha grups polítics del Parlament que tenen informació que permetria obrir una investigació. No entenc la manca d'iniciativa política sobre aquesta qüestió. Pot ser per un cansament natural sobre tants de temes que s'han de mirar amb lupa, o també perquè segurament no es podrien atribuir totes les responsabilitats a Matas, sinó que n'hi podria haver del govern Antich, durant l'execució de les obres. És evident que la col·laboració de Matas amb Avel·lí Casasnovas en el moment de posar en marxa el projecte i adjudicar les obres no era cap garantia de transparència. Però també s'ha d'explicar amb detall l'acceptació del sobrecost.

No es tracta de caçar fantasmes, sinó de preocupar-se per fiscalitzar la gestió dels doblers públics. Tal vegada bastaria posar els tècnics a remenar papers, plantejar les preguntes necessàries i cercar les respostes.