TW

Que la cultura talaiòtica mereix ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat no crec que es pugui dubtar. Encara que sigui per comparació amb altres monuments que la Unesco ha premiat amb aquest reconeixement. Cap a l'estiu hauria d'arribar la bona notícia.

Durant els darrers anys s'han fet moltes activitats per potenciar la candidatura. Una bona part, orientades a la promoció i a la implicació social. La campanya «Som talaiòtics» ha assolit prou èxit, fins al punt que semblava que els dòlmens d'Antequera, que ja tenen el títol de Patrimoni Mundial, ens copiaven. En algun moment podia semblar que no hi havia d'haver cap problema perquè la Unesco concedeixi el títol a Menorca.

Noticias relacionadas

Però hi ha preocupació. Els comentaris que arriben transmeten dubtes d'Icomos sobre l'èxit de la candidatura. Aquest organisme que prepara la presentació de l'expedient dels aspirants ha plantejat al Consell una llista de qüestions, que ja han estat contestades. De la resposta d'aquest organisme pot dependre que el projecte que fa tants anys que es gestiona arribi al seu objectiu.

No sé si la polèmica per l'ampliació del parc solar de Son Salomó pot haver afectat negativament a la candidatura. Els responsables d'Icomos en matèria etnològica s'han posat al costat de la «Martí i Bella» per fer oposició a l'extensió del parc a la zona de Punta Nati. Diuen que les dues seccions d'Icomos no estan «connectades», però.... L'informe crític amb el projecte de planta de reciclatge de Biniai, podria pesar també en un moment decisiu.

Menorca no es pot conformar amb un reconeixement menor. Les dificultats que hi pot haver en aquest moment s'haurien de superar per aconseguir ser Patrimoni Mundial. I ser-ho enguany. Com estava previst.