TW

L'economia menorquina depèn cada vegada més de l'impuls extern. No només pel turisme, sinó també per la titularitat de molts projectes que s'estan posant en marxa. Sense menysprear les iniciatives locals en les noves tecnologies i en la producció agrària i vinícola, els grans projectes porten el nom de promotors externs. I la majoria estan lligats amb el territori i la ruralia. Molts porten llinatges francesos, proposen sembrar vinya i produir vi o productes agraris ecològics i rehabilitar les cases rurals per obrir agroturismes. També l'ús residencial dels bouers i edificacions complementàries forma part d'aquests projectes, per poder aconseguir la seva rendibilitat econòmica.

Des del Consell, l'equip de Govern ha modificat la Norma Territorial per la por als efectes d'aquesta «pressió» sobre el paisatge i el territori. Ha aixecat una mesura preventiva sense considerar els efectes sobre aquests projectes, ni sobre l'activitat al sector de la construcció ni la creació de llocs de feina. La preocupació dels promotors és evident. La presidenta del Consell i responsable d'Ordenació del Territori ja ha rebut alguns d'aquests promotors i ha vist els dubtes que tenen sobre la viabilitat de les seves inversions.

Noticias relacionadas

De les persones de fora que compren grans finques rurals de Menorca, enamorades del paisatge, n'hi ha de dos tipus: els que vénen només pel seu gaudi personal i les que porten a la maleta un projecte d'activitat econòmica. Els dos poden dur a terme unes obres de reforma d'efectes semblants, la diferència està en si l'ús és residencial o turístic, si és privat o si té una activitat econòmica.

Els projectes d'agroturismes amb vinya i bodega són una oportunitat per Menorca, per la seva economia i per millorar la qualitat del producte turístic, com ho han estat altres que ja estan en funcionament.

La resposta que el Consell doni als promotors dirà si aquest camí obert dur a algun lloc o és un carreró sense sortida.