TW

Les sales de cinema s'estan morint. No m'ho invento, és una lenta desaparició que afecta moltes ciutats i que, per sort, no ens afecta a Menorca. Aquesta setmana coneixia la noticia del tancament d'una sala històrica a la població gironina de Palamós, que portava més de mig segle oberta. Els propietaris havien vist que l'explotació comercial del negoci no era viable i abans d'entrar en un deute impagable, s'havien decidit a tancar-la. La defunció d'aquest cinema no només suposa un daltabaix cultural pels seus habitants sinó també comercial per la llista de bars i restaurants que es beneficiaven del sopar o l'entrepà de després per comentar la sessió. Segurament acabarà passant que hi neixi un pàrquing, un bloc de pisos i un supermercat als baixos.

Noticias relacionadas

Està clar que hi ha un canvi de model amb una oferta de televisió i pel·lícules a a la carta que pot seduir-nos d'entrada, però el cinema es va concebre per ser vist en format de gran pantalla i un so potent, que no hem de voler substituir a la tablet.

La sort és que el combat pel tancament massiu, també està generant l'aparició de nous cineclubs que acullen projeccions de manera regular i que es financen amb els seus abonats. La fórmula funciona a través d'entitats sense ànim de lucre liderades per apassionats del setè art, que també promouen activitats com tallers i col·loquis. Per una quota anual que moltes vegades no supera els 30 euros s'aconsegueix mantenir vives les projeccions. Acostumen a ser espais públics cedits i en moltes ocasions, teatres o sales municipals que no s'empren a diari i que permeten poder convertir-se en cinemes.