TW

Per fi hi ha hagut aquesta setmana una gran notícia que permet omplir telediaris i deixar d'escarnir per uns dies Catalunya. I és una sort, perquè per més que el senyor Felipe González, que ha estat president d'Espanya i conseller de Gas Natural Fenosa, digui que el tema català és «un problema pequeñito», té embarcats en una autèntica «cruzada nacional» els diaris i les teles del règim. Si arriba a ser un problema gros...

I la gran notícia no és que el senyor Urdangarín hagi entrat a la presó, ni que s'hagi destapat un nou cas de corrupció vinculat al govern -açò no seria notícia, clar-, ni que finalment s'hagi aclarit qui és el senyor M. Rajoy dels sobres. Que tothom s'assegui, perquè la gran novetat és que ha nevat exactament entre Segovia i Madrid.

Una bona nevada. I que de res no ha servit el fotimer de càrrecs que manté l'Estat per prendre decisions en aquests casos. Perquè mira que n'hi ha! El ministre de l'Interior. El director general de Trànsit. El secretari general de Trànsit. El subdirector general d'Operacions i Mobilitat. Els kefes provincials de Trànsit... I se suposa que tots ells amb l'assessorament de l'Instituto Nacional de Meteorología.

Entre tanta autoritat dedicada a la cosa, no s'ha evitat que uns quants milers -milers!- de cotxos, amb els seus ocupants, criatures incloses, quedassin bloquejats per la neu fins a 10 hores. Sort que encara queda qualque poble habitat per aquelles terres i la bona gent va socórrer els desemparats.

Ha anat tan gros, que els partits de l'oposició s'han despertat del xubec que mantenen mentre el PP fa la seva, i ara li demanen una compareixença. Qui ho hauria dit, en un altre temps, que una nevada els havia de motivar més que l'espectacle de mil ferits de porra.

Ara bé, per més compareixença que hi hagi, Déu mos en guard de donar les culpes de la falta de previsió en la nevada a les pobres autoritats de la cosa. El Govern ja ha dit que una mica responsable ho és l'empresa que gestiona l'autopista on la gent va quedar tirada. Però sobretot els desgraciats de conductors, que van fer la insensatesa de tornar de les vacances de Nadal amb cotxo i quan no tocava.

Noticias relacionadas

I és que a Espanya hi ha molta gent irresponsable que fa coses sense primer consultar a les autoritats competents, que són qui mos pot menar pel bon camí. N'hi ha prou de recordar el desastre del petrolier «Prestige». La culpa era del capità, i no dels espavilats governants que el van voler fer enfora de la costa.

O l'accident ferroviari de Galícia, que va provocar 80 morts i tota la culpa va ser del maquinista i no de les deficiències del sistema de seguretat de Renfe. O així ho va resoldre l'informe -sempre hi ha un informe per enmig-, que en aquest cas van elaborar, entre d'altres, els mateixos directius de Renfe responsables de la seguretat...

A Menorca, ara mateix, sembla que el subministrament elèctric penja d'un fil -mai tan ben dit-, però evidentment tampoc no hi ha ningú responsable de què s'hagi arribat a aquesta situació. I jo recomanaria a la gent indignada que no remeni massa la cosa, perquè corren el perill d'haver de carregar amb les culpes, potser perquè anant a pescar serrans amb tèquina, han passat massa vegades per damunt del cable submarí.

I és que el manteniment d'un cable o la previsió de substituir-lo quan toca, no deu ser responsabilitat de cap d'aquestes autoritats de l'Estat que, en canvi, aproven les puges de la factura elèctrica més cara d'Europa. I que acumulen tanta experiència que arriba un dia que es jubilen i van a formar part dels consells d'administració de les pròpies empreses elèctriques.

Però no paga la pena insistir en el tema, perquè com deia aquell que continua tenint monument al Valle de los Caídos, tot està fermat i ben fermat. I si qualcú en tenia dubtes, només és qüestió que s'informi una mica de com van les coses aquests dies. Però que primer es tapi el nas, perquè corre el perill de morir asfixiat dins el femer.

Un recordatori per a les persones que encara els sona la música aquella de la democràcia, la llibertat, la independència de la justícia, el dret d'autodeterminació, els drets humans, etc. Els quatre presos polítics continuen a la presó. I si perden un estona llegint la resolució del Tribunal Suprem de dijous passat, contra el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, podran comprovar que cap d'ells no són ni terroristes ni delinqüents, sinó simplement açò: presos polítics.

Malament quan en un país que va haver d'esperar quaranta anys a recuperar la democràcia, s'arriba a una situació com aquesta i no salten totes les alarmes. Molt més que quan neva entre Segovia i Madrid.