TW

Els infants sovint no saben distingir entre dreta i esquerra i quan se’ls fa una indicació de gir s’ha d’utilitzar algun recurs del tipus «la dreta és la banda de la mà amb què escrius i l’esquerra, l’altra». Llavors, es miren les mans i resolen. A vegades ho endevinen.

Els adults també tenim dificultats per distingir la dreta i l’esquerra quan, per exemple, surten José Bono o Felipe González a la televisió. Hi ha casos dubtosos. El test que no sol fallar és que si un dirigent proposa abaixar impostos davant l’aparició de qualsevol complicació (pandèmies, volcans, guerres, inflacions...) és, segur, de dretes.

Noticias relacionadas

Reclamar baixades d’impostos és legítim i segur que aplicar-les puntualment és necessari en situacions com l’actual. Però afirmar, com fan aquests dies dirigents conservadors, que amb els impostos el Govern s’està forrant, o al·ludir al cost d’alguns programes socials que consideren intranscendents són ocurrències demagògiques irresponsables.

A Espanya existeix una visió molt negativa dels impostos, que són percebuts com a una càrrega confiscatòria i estèril. Entre tots caldria corregir açò, no inflar-ho. Sobretot quan, a més de la paella i el flamenc, són patrimoni del país la factura en negre, l’economia submergida i la picaresca fiscal, fins i tot encarnades molts anys en l’il·lustre cap d’estat. En aquest context, afirmar que el Govern es forra és reforçar les coartades habituals dels evasors, alimentades per anys en què polítics i amics, d’esquerra i dreta, sí que es forraven amb els impostos.

Ja no hauria de fer falta anar recordant a persones adultes que els impostos paguen escoles, hospitals i les ajudes a col·lectius en dificultats que tothom reclama, també la dreta. Fins i tot un infant entén que si no s’ingressen diners, no es pot gastar. El conte liberal del meravellós regne sense impostos, en què els diners es multipliquen màgicament a la butxaca dels ciutadans, els serveis públics floreixen als arbres i la riquesa es redistribueix per un encanteri del bondadós mercat és açò, un conte per a adults.