TW

A la trobada d’estiu del Cercle d’Economia de Menorca amb el savi Alfred Pastor sobre les perspectives de futur davant la incertesa actual, l’emèrit professor de l’IESE va fer referències a les conseqüències del canvi climàtic i com ens afectaria de ple en estar situats en una zona subtropical. Pastor va fer referència al que sovint es comenta sobre que els anomenats països rics ens havíem d’acostumar a ser més pobres, però ell va voler matisar-ho perquè li semblava una expressió poc encertada. «El que hem de fer els països rics és aprendre a viure amb menys recursos materials». Serem capaços? Però potser la pregunta bona no és si sabrem fer-ho, la pregunta correcta que hauríem de fer-nos és si estem disposats a fer-ho o si voldrem fer-ho.

Noticias relacionadas

La Xina, el principal emissor de gasos d’efecte hivernacle del planeta, ha començat a sentir l’escalfor del problema que tenim al davant aquest mateix estiu amb la pitjor onada de calor que han patit des de 1961. La falta de pluja que han tingut els ha amenaçat els conreus de la seva potent agricultura i l’alimentació dels seus habitants. De moment diuen que recorreran a fabricar pluja artificial però aquesta no és la solució.

Si una sola cosa va demostrar-nos la pandèmia és que quan ens van dir de quedar-nos a casa, ho vam acabar fent, encara que forçats per les circumstàncies, en un exercici de responsabilitat que mai hauríem imaginat. Segurament aquestes i d’altres qüestions siguin les que haurem de posar damunt la taula quan dibuixem quin futur s’ha de construir malgrat que ara doni la sensació que tot sigui gratuït.