TW

Els resultats electorals del passat diumenge a les eleccions al Consell de Menorca són clars. Victòria inapel·lable de la dreta, que ha de dur forçosament a un govern del PP (amb Vox o sense) al Consell. A la dreta li toca governar.

Si un analitza els resultats a Menorca (a diferència d’altres illes o de molts indrets del país) es veu que l’esquerra ha tingut majoria de vots al Consell. Entre PSOE, Més i Podem sumen 19.714 paperetes, és a dir el 50,71 per cent dels vots vàlids. Els quatre partits de dreta (PP, Vox, Cs i Plie) han obtingut 18.414 sufragis, que dona un 47,35 per cent. És a dir l’esquerra a Menorca té 1.300 vots més que la dreta.

Malgrat tot, el sistema electoral i les regles de joc són les que són, i la composició del Consell és de 7 a 6 a favor de la dreta, en quedar-se fora Podem per l’aplicació de la Llei d’Hondt. Res a dir.

Noticias relacionadas

Ara bé, el PP, que és el qui governarà els quatre anys vinents al Consell, hauria de ser conscient que la societat menorquina, a diferència de la mallorquina, sociològicament és un poc més d’esquerres que de dretes. I així ho han refrendat les urnes el passat diumenge.

A partir d’aquí faria bé el PP tenir en compte aquesta sensibilitat. No per fer polítiques d’esquerres, que ningú entendria, però tampoc cal refer tot el model pregonat els darrers anys, i que ens ha diferenciat de les altres illes.

Els populars, pel seu propi bé, hauran d’anar molt alerta en tirar enrere per exemple polítiques proteccionistes amb el territori, o altres de caràcter social o fins i tot lingüístiques, que la majoria de la societat illenca valora i recolza. I aquí, Vox pot ser un mal company de viatge que pressioni cap a un sentit més desenvolupista o contrari a la llengua pròpia que pot acabar passant factura al PP d’aquí a uns anys, quan tornem a anar a votar. Si no que li demanin a en Santiago Tadeo o en José Ramón Bauzà que va passar fa vuit anys.