TW
0

Fa un parell de setmanes, vam acompanyar el grup de 1r A del CP Margalida Florit a l'Hipòdrom Torre del Ram de Ciutadella. Ens feia molta il·lusió aquesta activitat, no només per la dedicació diària i constant que es respira a l'hipòdrom, la relació de les persones amb els cavalls, sinó també perquè el grup d'alumnes ha emparentat la visita directament amb la feina que fan a classe, amb un projecte d'aula. Guiats amb molta manya i sensibilitat per Santi Salord Allès, els fillets i les filletes van tenir l'oportunitat de recórrer les instal·lacions, de calcigar la pista, d'entrar dins les quadres, de pujar als cabriols… i sobretot, d'estar a prop dels cavalls trotons, sentint la passió ben de prop.
Santi Salord els va explicar les peculiaritats d'aquests cavalls i els va dir que en realitat són com atletes; els va parlar de la cura que cal tenir-ne, de les ferradures, de la higiene, dels guarniments, de la neteja de les quadres. Els va parlar de l'alimentació, de l'educació, de l'entrenament, de les curses. De la passió que cal sentir per tenir una afició com aquesta, que demana moltes hores de dedicació tots els dies de l'any.
Les caretes d'admiració parlaven sense necessitat de dir paraules. L'emoció i la diversió van ser les reines de la jornada.
A banda de ser observadors, els alumnes també van sentir l'emoció de córrer dins la pista, experiència que va agradar molt a tothom.
Hipòdrom Torre del Ram
La història conta que la primera carrera de cavalls de trot que va tenir lloc a Menorca, es va disputar dia 2 de Juliol de l'any 1971 a l'Hipòdrom Torre del Ram de Ciutadella amb participació de cavalls de diferents municipis de l'Illa. Podem dir que la seva pista, és la segona millor de les Balears, construïda a partir de plànols de pistes americanes, compta amb 800 metres de corda, els darrers 250 amb una lleugera pendent. Tot i que va viure una època esplendorosa entre els anys setanta i vuitanta, la situació actual del Hipòdrom Torre del Ram i de la Reial Societat Hípica de Ciutadella és realment difícil, ja que es tracta de l'únic hipòdrom de les Illes Balears que encara és de titularitat privada, i les ajudes institucionals són realment baixes.
La classe dels Jockeys
Tal com ens explicava Marga Gelabert, tutora del grup, la visita a l'Hipòdrom de Ciutadella ha estat una gran oportunitat per aprendre i per aprofundir en un projecte d'aula. "A principi de curs, com la resta d'aules del centre, vam cercar nom per a la nostra classe. Després de diferents propostes i de xerrar-ne molt vam decidir que l'escola ens conegués com "la classe dels Jockeys". Així va sortir la necessitat de pensar què podíem fer per donar-nos a conèixer a la resta de companys. Hem fet un cartell per a la porta, una pista de carreres, hem après a dibuixar un cavall, a dibuixar-nos com a jockeys, etc. El nostre objectiu final és fer, construir un hipòdrom per poder jugar. Hem cercat informació de com són els hipòdroms, quins elements hi ha, com és una pista de carreres, una quadra, quina forma tenen... i per acabar hem decidit entre tots quins elements ha de tenir el nostre hipòdrom.
La visita ens va ajudar molt a observar directament cada part de l'hipòdrom (fins ara havien estat sempre imatges cercades d'internet). I com que no tots els fillets i les filletes tenen a l'abast la possibilitat de tenir qualque experiència amb el món dels cavalls, això els va permetre poder entendre millor la feina que han de fer. No cal dir que van xalar moltíssim !!!
La construcció de l'hipòdrom es fa mitjançant grups cooperatius de feina. Són grups de 3 o 4 fillets i filletes que han de dissenyar i construir una part (grup de pista, de quadres, de bar, casa d'aposta, parc infantil, banys, etc). El resultat final dependrà de les decisions preses i la feina feta per cada grup. Els alumnes estan molt engrescats i segurament quedarà una maqueta ben xula".