Els actors assajaven aquest diumenge capvespre a l'escenari de l'Orfeó, pulint detalls perquè tot surti bé. | Josep Bagur Gomila

TW
0

La història d'«Els Pastorells» torna per Nadal, un any més, a l'Orfeó Maonès. Serà aquest proper cap de setmana, amb funcions els dies 26, 27 i 28.

Aquesta obra és un clàssic en l'agenda anual de l'entitat de llevant, que cada any premia el públic amb una nova versió del muntatge. En aquesta ocasió, «Els Pastorells» compta amb nova directora, Joana Morro, i també amb la incorporació de nous actors.

El repartiment el formen Rubén Martí (dimoni), Rafel Vidal (Bernat), Ricardo Villamil (Sant Josep), Maria Riudavets (Verge Maria), Jordi Pérez (Tomeu), Oriol Camps (Pasqual), Rubén Orfila (pregoner), Vicenç Andreu (majoral) i Ariadna Marquina i Mar Coll en els papers de Prudència i Lleonida, respectivament. A més, la pròpia Joana Morro fa d'àngel, i hi intervenen també Núria Olives com a àngel petit, i Gemma Gornés, de dimoni petit, i faran de cabretes els fillets Sergi i Aitana Mas i Mireia Gornés.

L'equip es completa amb cinc actors més que actuen com a poble, una vintena de ballarines d'Alba Estudi de Dansa i, tancant el repartiment, la petita Martina Thomàs, de només tres mesos, que representarà el paper del nen Jesús.

Nova directora
Enguany s'estrena en la direcció Joana Morro, que compta amb l'estaló com ajudant de direcció de Manel Navarro, que ha dirigit l'obra en anys anteriors.

Morro apuntava ahir que el muntatge d'aquest any té una durada del voltant d'una hora i que s'han fet alguns canvis en el guió. Així i tot, afirma que «com que he actuat a 'Els Pastorells' durant quinze anys, quan em van dir que si ho volia dirigir jo, ja sabia quines coses volia mantenir», i també quines novetats voldria incorporar. És per això que s'han suprimit alguns fragments «en què queia un poc» el dinamisme, i s'han afegit balls per guanyar-ne. En qualsevol cas, el guió utilitzat és la versió reduïda que ja fa uns deu anys que es representa a l'Orfeó, a partir de la versió estesa de més de dues hores que s'havia fet sempre.

Aquesta posada en escena compta amb la figura de l'àngel, que actua com a narrador per tal d'explicar als fillets les escenes, perquè puguin entendre millor la història d'aquest dimoni que vol impedir el naixement de Jesús per no perdre el seu domini a la Terra.

Escenografia
Per al muntatge s'han preparat algunes «sorpreses» escèniques, que complementaran els fons de diapositives que s'utilitzaran «perquè hi ha molts canvis d'escenaris, i així es poden canviar els decorats sense pauses», apuntava la directora.

Per a l'equip tècnic es compta amb Pere Fiol en el control de llums i efectes visuals, Héctor Pons com a responsable de la música, a més de les modistes de l'Orfeó, que han confeccionat nous vestits per l'àngel i Sant Josep.

L'equip de l'Orfeó Maonès ja fa dos mesos que va iniciar els assajos per aquest muntatge, i aquestes darreres dates s'han intensificat les sessions per tal de tenir-ho tot enllestit per al dia de l'estrena.
De fet, ahir mateix es va fer un assaig al mateix teatre de l'entitat.