Conjunt amb la taula i el talaiot del poblat de Trepucó, a Maó. | Gemma Andreu

TW
0

Menorca i la candidatura talaiòtica a Patrimoni de la Humanitat esperen amb un cert optimisme l’arribada del juny. I és que durant les pròximes dates el Ministeri de Cultura comunicarà, o bé , directament, la decisió definitiva sobre la candidatura que optarà a la declaració universal de la Unesco del 2022, o bé que es celebrarà la reunió del Consell Nacional de Patrimoni Històric, cancel·lada el mes d’abril a causa de la covid-19 i que s’havia de celebrar a Menorca, i de la qual en sortirà la decisió.

En l’equip que treballa en l’elaboració de l’expedient menorquí hi ha la «percepció» que l’òrgan nacional es decantarà per la candidatura talaiòtica. Una esperança que es fonamenta en les reunions precedents, a les quals la delegació illenca acostuma a «anar més preparada» que altres equips.

Així ho entén el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, qui espera notícies del ministeri. «Tant pot ser que ens convoquin a una reunió telemàtica del Consell Nacional de Patrimoni, com que el ministeri ja ho hagi decidit, a partir dels contactes amb les comunitats autònomes».

L’expedient, molt avançat

La candidatura escollida «ha de presentar l’expedient el setembre», per tant, no es pot demorar gaire més la decisió. En aquest sentit, «el nostre expedient està molt madur, avança a bon ritme i estaria acabat el setembre», assegura Maria.

El document que s’ha de presentar «és molt extens, i esteim seguint el manual d’elaboració que marca la Unesco». Un treball que «ja té blocs temàtics enllestits, i altres estan en fase de reelaboració».

L’equip redactor està encapçalat per Cipriano Marín i l’integren diversos experts, que elaboren apartats diferents, que després són supervisats i complementats, si escau, per l’equip.

Aquest document s’està elaborant a partir de les recomanacions i els canvis de criteris que la Unesco va proposar el 2017, quan la candidatura menorquina va ser desestimada en el primer intent per assolir la desitjada inclusió en el llistat de llocs distingits amb el títol de Patrimoni de la Humanitat.