Diccionari Alcover-Moll

TW
2

Aquest mes de febrer es compliran seixanta anys de la culminació, el 1962, del «Diccionari català-valencià-balear» per part de Francesc de Borja Moll (Ciutadella, 1903 - Palma, 1991). Una fita que el filòleg menorquí va voler que coincidís amb el centenari del naixement del seu mestre i impulsor primer de la gran obra de la lingüística catalana, mossèn Antoni Maria Alcover (Manacor, 1862 - Palma, 1932).

En aquest context, la Institució Francesc de Borja Moll vol celebrar de manera especial aquesta doble efemèride, i ho fa amb una nova digitalització i marcatge del diccionari. Una feina que compta amb l’estaló    econòmic i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Govern, la Secretaria General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el Consell Insular de Mallorca i l’Ajuntament de Palma.

Fons inèdit

El president de l’entitat, Carles Duarte, recordava ahir a «Es Diari» que «gran part de la feina d’Alcover i Moll resta inèdita», fins al punt que «hi ha tres vegades més de material» del que es va incloure en el diccionari. Era tan extens el fons recopilat pels dos lingüistes, que «Francesc de Borja Moll va haver de definir uns límits raonables» a l’hora d’editar els deu volums de què consta la col·lecció.

Tot aquest material inèdit de les famoses calaixeres d’Alcover és el que la Institució Moll pren com a «prioritat», per tal de posar-lo a l’abast del públic a través d’una edició digital.

I és que, recorda Duarte, la feina dels dos filòlegs va ser ingent. Tot aquest material «el van recollir a través de col·laboradors i visitants quasi tot el territori del domini lingüístic». Per açò, considera, cal mantenir viu el seu llegat, «per tot el que representen per l’estimació a la llengua i al país».

La nova versió digital del «Diccionari català-valencià-balear» serà objecte, per altra banda, d’una oportuna «actualització, perquè la llengua és viva i en constant evolució».

La vicepresidenta de la Institució Moll i encarregada de dirigir el procés de digitalització, Maria-Pilar Perea, presentarà aquest projecte l’1 de febrer a Manacor, en el marc de la Setmana Alcover.

En aquest sentit, l’entitat hereva del llegat d’Alcover i Moll aprofita l’ocasió per fer «una crida al conjunt de municipis i entitats dels territoris de parla catalana». La intenció és que es puguin organitzar activitats d’homenatge durant tot aquest any, que es col·loquin plaques commemoratives i es dediquin carrers i equipaments públics a «aquests dos gegants de la nostra llengua».

Es tracta, idò, de conferir una «dimensió més popular» a la commemoració de les sis dècades d’una obra de referència que, en la plataforma en línia, acumula uns quants milions de consultes.