Dos dels cavallers veterans actuant a l’inici del Jaleo | Gemma Andreu

TW
0

Sense pluja i baix un intens sol, el darrer Jaleo de les festes revolucionà el dia de la festivitat de la Mare de Déu de Gràcia. A les 13.30 hores, el caixer fadrí, Daniel Florit, lliurà la bandera i el regidor Simón Gornés la penjà a la balconada de l'Ajuntament. El gest significà l'inici de la volta de salutació de la qualcada davant la graderia de les autoritats. L'ambient s'anava embullant a la plaça, plena d'una multitud desitjosa d'esclatar en l'alegria del Jaleo. A les 13.50 hores, la caixera batlessa, Águeda Reynés, acompanyada pel caixer pagès, Miquel Orfila, i el caixer capellà, Josep Manguán, entrava a la plaça i esclatava la potència festiva de la primera volta del Jaleo. De quatre en quatre o de cinc en cinc, els caixers i caixeres anaren actuant davant la tarima municipal, fent vibrar la gent amb cada bot i arronsada.


Festa amb 143 genets

Noticias relacionadas

A les 14.50 hores, acabà la primera volta durant una hora justa del moviment cos a cos de cavalls i gent. Després d'un petit descans dels músics, a les 15 hores començà la segona i última volta, una decisió presa per no eternitzar un Jaleo amb 143 protagonistes i que havia començat amb més d'una hora de retard.

La plaça s'anà omplint poc a poc de més gent, en un escenari canviant de cares a peu de cavall, donat que uns anaven a dinar i altres tornaven i s'incorporava la gent arribada de fora poble. La segona volta es celebrà durant una hora justa de rellotge i finalitzà amb l'ovació del públic, quan el regidor Simón Gornès tornà la bandera al caixer fadrí.

A les 16.05 hores, la fabiolera, Laura Guàrdia, tornà a ensellar la somera i un grup de joves van intentar fer botar l'ase davant l'Ajuntament. A continuació, s'inicià la bullassa de l'entrega de les canyes verdes amb la cullereta de plata. El primer en rebre-la a ritme de música va ser el caixer fadrí, mentre la plaça esclatava en bots. Un a un, els regidors de la Corporació anaren entregant les canyes, amb la gernació en ebullició festiva. Quina festassa! Moments anecdòtics van ser quan la caixera que havia caigut el diumenge, amb un cavall nou, besà la canya verda; o la besada que exigí, amb bon humor, de la regidora Ana Lía Noval el caixer més vell, convidat de Sant Lluís, Juan José Villalonga. També cridà l'atenció la besada que rebé el caixer Mateu Ainsa de cada una de les regidores de l'equip de govern municipal després de rebre la canya. El moment àlgid va ser quan la caixera batlessa va rebre la canya verda de mans dels dos regidors Salvador Botella i Simón Gornès, mentre tot l'equip governant feia pinya en saludar-la. Vicenç Tur i Salvador Botella mostraren la seva sintonia festiva al llarg de l'hora i quaranta cinc minuts de celebració de l'entrega de canyes. A les 17.45 hores es donava per acabat el Jaleo i l'entrega de canyes, sense lamentar cap incidència greu, tot i la gernació que omplia la plaça i les mostres d'efusiva entrega que protagonitzaren tant els caixers com el poble.