TW
19

El bon temps, en un dia de fred de gener, acompanyà els menorquins en la celebració de la festivitat de Sant Antoni Abat. Un any més, Ciutadella es convertí en l'escenari històric dels actes cívics i religiosos. La celebració començà a les onze del matí amb la Missa Solemne a la Catedral, que omplí de fidels el temple, en un acte litúrgic presidit per l'administrador diocesà, Gerard Villalonga, acompanyat pel clergat de Menorca i amb els cants de la Capella Davídica i la música de l'orgue a càrrec de Tomé Olives.

Mentre es celebrava la missa, a la plaça de la Catedral s'anava concentrant la gent amb l'expectació de veure sortir la imatge del sant duita per quatre portadors. A les 12.15 hores, guaità Sant Antoni a les escales de la Porta de la Llum, mentre els regidors que representaren la Corporació a cavall a la processó, cavalcaren en tres bells exemplars de raça menorquina de Binisebani. El primer, va ser el regidor Juan José Anglada, que com a més vell dels genets, va portar el penó del patró de Menorca i de Ciutadella. A continuació cavalcaren les regidores Marta Marquès (PSM) i Natividad Benejam (Gent x Ciutadella). La multitud omplia la plaça per seguir l'inici de la desfilada.

La Banda de Música, dirigida per Joan Mesquida, encapçalà la comitiva, mentre sonava marxes de processó, seguida pel clergat, la imatge del sant i l'administrador diocesà, flanquejat pels capellans Bosco Faner i Francesc Triay. Al darrera, les autoritats civils i militars, entre les quals destacà la presència de Gabriel Barceló, Marc Pons i Esperança Camps, del Govern balear, diputats menorquins del Parlament, la presidenta Maite Salord, consellers, batles i els representants de l'Illa a Madrid, entre d'altres.

Noticias relacionadas


Massius Tres Tocs

La processó va discórrer sense incidències fins a una atapeïda plaça de ses Palmeres, on a les 12.45 hores, el regidor més jove de la Corporació, Joan Carrasco, protagonitzà els Tres Tocs damunt la rajola Tau, rememorant l'entrada de les tropes d'Alfons III a la ciutat. A continuació, la Banda de Música no sonà la Marxa Reial per decisió majoritària del ple municipal, i la processó continuà l'intinerari sense interferències.

Quan la comitiva enfilà el carrer de Maó, el clergat entonà el «Te Deum», el cant de lloança i d'acció de gràcies en llatí, mentre la processó seguia el seu pas pels carrers antics de la ciutat per tornar la imatge de Sant Antoni a la Catedral, en un dia plenament festiu pels menorquins i per tots els Antonis i Antònies.