Concurs. El jove menorquí, el primer per la dreta, va obtenir la màxima puntuació d’entre els sis participants - KM

TW
0

El ciutadellenc Kiko Muñoz Sastre, de "El Paladar, Jamonería & Delicatessen", es va proclamar ahir campió de la dissetena edició del concurs a nivell nacional de talladors de pernil, convocat pel Consejo Regulador de la Denominación de Origen (CRDO) Dehesa de Extremadura, un certamen emmarcat dins del XXIV Salón Internacional del Club de Gourmets, que es celebra des d'ahir i fins dijous a la Feria de Madrid, IFEMA.

El XVII Concurso de Cortadores de Jamón Dehesa de Extremadura es va celebrar el matí de la primera jornada de la fira. Des de les 11.30 hores i durant una hora i mitja, sis concursants sel·leccionats prèviament pel CRDO Dehesa de Extremadura van haver de tallar una peça de pernil, demostrant la seva habilitat i el seu saber fer. Era un concurs en el que tot comptava. El jurat, presidit pel màxim responsable de l'organisme organitzador del certamen, Heraclio Narváez, i composat per periodistes especialitzats i restauradors de l'alçada d'Elena Arzak, filla del prestigiós cuiner donostiarra, Juan María Arzak, van tenir en compte des de l'estil del tallador, fins a la presentació de les racions, el rendiment que cada concursant treia tant a la ració com al pernil, la gruixa i la mida de cada llenca, així com el temps utilitzat, la pulcritud a l'hora de treballar o la originalitat en la presentació, entre d'altres factors.

Moments després d'haver rebut el trofeu de vencedor, Kiko Muñoz es mostrava "molt content" per l'èxit assolit, a l'hora que confessava que "no m'ho esperava gens, ha estat una sorpresa". Un triomf que servirà per donar-li prestigi tant a ell com al seu negoci, posat en marxa fa cinc anys i que ha obtingut una gran acollida per part del públic menorquí.

Muñoz va tallar el pernil en una hora i 29 minuts, nou minuts més que el segon classificat. Ser el quart en acabar no va impedir que el menorquí guanyés el concurs, ja que, com ell mateix explicava "hi havia altres aspectes per als que es donaven més punts". Va ser el cas de la originalitat en la presentació dels quatre plats que havien de preparar, la gruixa de cada tallada i l'aprofitament de la peça.

Muñoz i els altres cinc participants, que eren de Sevilla, València, Salamanca, Madrid i Màlaga, havien estat sel·leccionats a partir d'uns vídeos de deu minuts en els que els aspirants demostraven les seves habilitats en l'art de tallar pernil, un plaer per a la boca que guanya punts si està ben tallat. Des d'ahir, el millor pernil d'Espanya es talla a Menorca.