Junta. Amb el caixer senyor al mig, presidí la trobada d’ahir al migdia a Cas Duc - Cris

TW
0

L'entrada de Cas Duc acollí ahir migdia la ja tradicional reunió que convoca cada any el caixer senyor amb tota la qualcada de Sant Joan. Manuel de Soto Martorell, acompanyat de tota la Junta de Caixers, presidí un encontre on s'intercanviaren opinions sobre la festa, i on ell mateix, com a màxim responsable de la mateixa, explicà les seves directrius als presents.

El marquès d'Albranca explicà al centenar d'assistents que vol una festa "on es respectin els costums, fins i tot recuperant-ne alguns". És el cas del fet –ja explicat la setmana passada a les pàgines d'aquest diari– de l'entrada de la somera fins al peu de l'escala de Cas Duc perquè el fabioler després pugi a peu a fer el primer toc, o del comiat, que es farà al palau del caixer senyor el dia 24 a vespre, quan els cavalls també faran entra al casat. La filosofia és recuperar actes que es podien haver perdut i que, alguns d'ells, es troben als protocols de la festa. Així, el caixer senyor també ha demanat que a les Corregudes de sa Plaça, conegudes també com ses Voltes, els caixers i cavallers vagin descoberts (sense capell), quan el passat bienni anaven coberts.

Com quasi cada any, el tema del ritme de la festa va estar molt present a la reunió. Manuel de Soto Martorell aposta per "fer-ho tot el més àgil possible, per evitar el cansament de la gent". El caixer senyor entén que "es pot fer tot àgil, i a la vegada fer festa". En aquest sentit, demana que la qualcada no es rompi en cap moment, i que els caixers i cavallers no perdin de vista el cavall que duen davant i així la comitiva, que en ocasions és molt nombrosa, romandrà unida. El marquès d'Albranca també demanà als caixers que mantinguin la compostura, de tal manera que no es pot fumar ni beure quan es va dalt del cavall.

La reunió, explica Manuel de Soto, ha transcorregut en un bon ambient. "Entre els consellers dels cavallers que surten sempre a la festa, i les opinions de la Junta de Caixers, hem fet un intercanvi d'opinions prou positiu. Hi ha hagut molt bon ambient, i crec que així és com ha d'anar la festa, perquè en el cas de la Junta de Caixers, només ho vivim dos anys i només passa una vegada a la vida. S'han de gaudir aquests instants", explica el caixer senyor.