Domini. El jove cavaller exhibeix un bon control damunt el cavall. - Cris

TW
0

Fa dos anys que desitjava participar a la qualcada però no s'acabava de decidir. Enguany, però, ha arribat l'hora. En Toni Marquès Pascual sortirà a les festes de Sant Joan i ho farà amb el cavall més veterà de tots els que estan apuntats a la festa. És en "Piali", un raça menorquina de trenta anys d'edat i uns vint-i-cinc d'experiència sortint no només a Ciutadella, sinó a les festes de tots els pobles de l'Illa.

En Toni és un jove ciutadellenc de catorze anys, fill de Maria Pascual i Bernat Marquès, pagès del lloc Sa Cova, al sud del terme de Ponent. Ja fa anys que el jove sap el que és qualcar a cavall, una passió que li ve de ben fillet. No va ser però fins fa un parell d'anys que s'ho va agafar més seriosament, desitjós de sortir per Sant Joan.

Fa més d'un mes que, pràcticament cada dia, el novell cavaller entrena per estar a punt per al dia de l'estrena. Cada capvespre, en Toni agafa la moto per anar fins a Villa Gener. Allà practica amb en "Piali" una o dues hores cada dia. El cavall no és seu, li deixa en Joan Taltavull. La veritat és que l'oportunitat de sortir enguany a la qualcada va estar a punt d'esvair-se perquè en Toni no trobava un cavall. Finalment, però, la família Taltavull ha estat la solució.

El debut
El dia de l'estrena d'en Toni com a cavaller serà el dia de Sant Joan dematí, a la tanda en què acostumen a debutar els més joves. És un moment que li fa especial il·lusió, conscient de que qualcar a les festes "és una cosa que no pot fer tothom". Ara, el jove protagonista ja ha agafat prou confiança damunt del cavall com per animar-se a sortir a la qualcada.

De tots els actes que viurà, el que espera amb més impaciència és el de Ses Corregudes de Sa Plaça. "És el que em fa més il·lusió, perquè hi ha molta gent i apreten el cavall per botar". I és que la seguretat del jove cavaller és ben patent. Tot i així, confessa en Toni que a casa, la seva mare no les té totes, que passa un poc de pena.

Sigui com sigui, el nou integrant de la qualcada espera que arribi el moment. Vol aprofitar els dos anys que li queden fins els setze abans de veure si es dedica al camp i, amb açò, pot continuar qualcant per Sant Joan. "El camp m'agrada", afirma, assegurant que "m'agrada per viure-hi i també per poder sortir" a la festa.

El que és segur és que enguany, la família Marquès Pascual tindrà dos membres a la comitiva. El petit, el matí del dia de Sant Joan, i el pare, el capvespre també de dia 24.