Exposició. La documentació de Serra Belabre es distribueix per temes en set vitrines - Toni Seguí

TW
0

L'Ateneu de Maó inaugura avui, a les 20 hores, una exposició sobre el llegat personal de l'arqueòloga i arxivera Maria Lluïsa Serra Belabre (1911-1967), que fa uns mesos va ser dipositat a l'entitat cultural presidida per José Antonio Fayas. La mostra del fons documental de la insigne maonesa, de qui enguany es celebra el centenari del seu naixement, estarà oberta al públic fins a finals del pròxim mes de juny.

La vicepresidenta primera de l'Ateneu de Maó i arqueòloga, Margarita Orfila, ha explicat que la mostra del fons documental forma part del programa commemoratiu de l'Any Maria Lluïsa Serra, que des del passat mes de novembre ofereix una sèrie d'actes, organitzats per diferents entitats i institucions, per donar a conèixer la seva personalitat i obra. L'exposició que avui s'obre a l'Ateneu està formada per documentació manuscrita, mecanografiada, fotogràfica i impresa generada por Serra entre 1950 i 1967 i que està distribuïda en set vitrines.

La primera vitrina mostra la seva manera de treballar, amb les llibretes que recullen les seves anotacions manuscrites de les campanyes arqueològiques i dels seus viatges, acompanyada de les fotografies, plànols i croquís. A la segona es veu el procés de la feina publicada, amb els manuscrits que s'han convertit en textos mecanografiats, en els quals es veuen correccions, i l'edició impresa dels treballs, juntament amb la correspondència.

La tercera vitrina mostra els seus treballs inacabats, entre els que destaca la seva tesi doctoral sobre les navetes de Menorca, la història de Menorca, de la qual només es va publicar el primer tom després de la seva mort, i del segle XVIII.

El quart expositor monopolitza una de les seves grans aportacions, com va ser l'organització del X Congrés Nacional d'Arqueologia, celebrat a Menorca, que va tenir un gran ressò mediàtic a la Península.

El cinquè està dedicat a la fotografia, de la qual Serra era una gran aficionada, per la qual cosa des de la Casa de Cultura va impulsar un concurs fotogràfic i també va assistir a una reunió nacional celebrada a Madrid. La sisena vitrina ens il·lustra sobre els viatges que va realitzar a Malta, Grècia, Roma i la Península, per mor de les seves investigacions arqueològiques i de la Corona d'Aragò.

Per últim, la setena vitrina acull exemplars dels diaris i revistes nacionals que van publicar els seus articles, així com les xerrades -escrites- a Ràdio Barcelona.