Marga Bagur Manent - i.p.d.r.

TW
0

Autofitxa
Sóc na Marga Bagur Manent, nascuda a Maó el 1947. Sóc vídua i tenc dos fills, Joan i Emma, i dos néts, Jaume i Enric. He fet tota la vida dins la llibreria de la família. La meva mare ja hi va néixer, aquí. També hi teníem una impremta, amb molts operaris. Entre les meves aficions hi ha la lectura, que, de pas, em va bé per la feina. També m'agrada la natació i els esports a la mar.

Quants anys fa que es dedica al món dels llibres?
La llibreria és de la meva família. La van posar l'any 1912, és a dir que ja té 101 anys. Jo fa 35 anys que la duc.

Com ha evolucionat el llibre en tot aquest temps?
Ha evolucionat tant que ni s'assembla al que era quan jo vaig començar a fer feina. Abans veníem llibres. Ara venem paper enquadernat. La majoria de llibres que es venen no mereixen anomenar-se literatura. Jo crec que el 90 per cent dels llibres que surten podrien passar de publicar-se.

No tenen sortida?
Sí que en tenen, però com a literatura tenen poc valor. Quan vaig començar només es publicaven els llibres dels autors que escrivien bé, amb un cert prestigi. No treien llibres a aquest ritme, ara en surten molts cada any. Abans podies tenir un fons amb els llibres que sortien. Ara en surten tants que n'has d'anar llevant per poder posar els nous.

I la feina de llibreter?
Abans hi havia un gremi de llibreters, que eren els que podien vendre llibres. Ara en poden vendre tots, els supermercats... S'ha tornat un material de consum, però és un negoci ruïnós. No surt a compte, prest no hi haurà llibreries.

També hi influeixen les noves tecnologies?
No ve d'ara, ja fa anys que hi són. I també fan mal, perquè un llibre digital és molt còmode, perquè no pesa res, a dintre hi pots posar els llibres que vulguis, pots posar-hi la mida de lletra que vols. El de llibreter no és un negoci amb gaire futur.

I el dia del llibre com va els darrers anys?
Cada any anàvem augmentant les vendes, i ara ja fa dos anys que ha quedat estancat. La crisi arriba per tot. A més, a Maó tenim una biblioteca estupenda, i si ets molt llegidor hi vas. També hi ha els llibres de butxaca, i qui se'ls intercanvia amb altres persones. Ara la gent s'ho mira molt a l'hora de gastar. De fet, per Sant Jordi trèiem una sèrie de llibres de més qualitat, i ja fa quatre o cinc anys que no en surten, perquè són més cars, de 50 o 100 euros, i avui, el que més es ven és el més econòmic.