TW
0

autofitxa

Ens diem Grup de Ball es Penell, complim vint-i-cinc anys i el formem una vintena de persones. A més de les activitats pròpies del grup, també ens agrada torbar-nos i fer sortides tot plegats, amb la qual cosa enfortim el grup.

Com va néixer el grup?
El grup sortí a iniciativa de Llúcia Janer, Bep Marí, i Loli Hidalgo, que formaven part del grup folklòric Aires del Barranc d'Algendar, que optaren per sortir del grup matriu i formar una nova agrupació amb l'objectiu d'innovar i fer coses noves.

Foren difícils els inicis?
No, prest varen ser un bon grup, entre balladors i músics, tots amb idees semblants sobre quin havia de ser el tarannà d'aquest nou grup, i el nom del grup té a veure amb un lloc emblemàtic de la geografia de l'entorn del poble, con era es Penell de sant Telm. Una volta tot resolt, la primera actuació tingué lloc el 10 de juliol del 1988.

Un dels motius del naixement del nou grup fou innovar?
Efectivament, sense sortir de les melodies pròpies de casa nostra; jotes, boleros, fandangos, etcètera, crear noves coreografies, ja sia amb antigues melodies, com la tonada de l'aigua-ros, i de nova creació, con la Jota d'en Pere, de la que n'és autor Pere Marí, o el fandango de sa Mestressa...

A més de participar en les ballades que s'organitzen a l'Illa, també sortiu a fora a mostrar el nostre folklore?
Així mateix, d'ençà la creació del grup, menys un any, hem sortit cada any, és una de les activitats més gratificants, però que més feina comporta.

Per on heu viatjat?
A més de a les illes de Balears, quasi per tot, excepte el sud de la Península. És una assignatura pendent. També hem visitat Portugal i França, i tenim pendent rebre un grup de l'illa de Man, això serà el mes de juliol, nosaltres els tornarem de la visita el proper any.

Què en queda d'aquests intercanvis?
En primer lloc conèixer i la satisfacció de donar a conèixer el nostre folklore. A més, sorgeixen bones amistat que es traspassen als nostre fills, el quals mantenen contacte via internet o visitant-nos.

Com celebreu el vint-i-cinquè aniversari?
El passat cap de setmana tinguérem una badalla festiva la plaça de Ferreries, on participà la majoria de gent que ha passat pel grup i que per diferents motius ho han hagut de deixar; també muntaren una exposició fotografia del camí fet pel grup i finalitzarem el mes de juliol amb la visita del de l'illa de Man. Aquest intercanvi ha estat possible gràcies a una al·lota de Ferreries, Eva Truyol, que passa un temps a dita illa i possibilita l'intercanvi.

La crisi també afecta els grups folklòrics?
Ens afecte en la part econòmica. La majoria de grups, nosaltres concretament, al llarg de l'estiu teníem actuacions ens alguns hotels, això ens ajudava a les despeses del grup i fer menys costosos els viatges, i ara mateix aquest actuacions s'han acabat.