Procés. La tècnica emprada per Xec i Fela permet elaborar un formatge artesà, ben clàssic de ca nostra

TW
0

Sempre m'han agradat les fires i és per açò que, un any més, vaig anar a fer una volta per la passada Fira del Camp, a Alaior. Sempre són interessants aquestes fires: concurs morfològic de bestiar boví, exposició de maquines agrícoles, parades de productes autòctons, on pots aprofitar per degustar i comprar... Quan acabes el recorregut et trobes que has arreplegat un munt de targes, fulletons i tríptics informatius, que te faciliten fer contactes com per exemple el que vaig fer amb en Xec de s'Arangí, que m'ha permès que aquests dies hagi pogut conèixer aquest lloc.

A s'Arangí tenen un ramat de 250 vaques de raça frisona, de les quals en aquests moments en munyen cada dia 130. Hi vaig arribar de bon matí i dos ajudants d'en Xec feien passar se vaques per la sala de munyir; 18 cada vegada, on un cop posades les munyidores, i la llet va directament a dues tanquetes d'acer inoxidable, on es procedeix a quallar la llet per fer el formatge. Les vaques s'alimenten sobretot de pastura natural, ferratges com raigràs, civada i enclova, bala seca o verda, i sitja, amb un suplement de pinsos segons les èpoques de l'any.

Mentre acabaven de munyir, na Fela me mostrà les modernes instal·lacions d'elaboració i maduració del formatge. El formatge el fan amb llet crua a partir de quall natural i amb el tradicional sistema artesà de fogasser i lligam, fent les fogasses a mà per extreure el xerigot. Si bé es cert que cercant facilitar la feina, ja que a l'hora de formatjar (parlem que fan 130 fogasses amb un matí, -surt a fogassa per vaca), empren unes pinces penjades d'un cordell on enganxen els fogassers per les quatre puntes, amb la quallada dins amb la finalitats que el xerigot s'escorri. Desprès les estrenyen amb el lligam i les posen a la premsa, perquè treguin tota la resta de xerigot que hi pugui quedar i prenguin la clàssica forma quadrada del nostre formatge artesà, ben clàssic de ca nostra.

Les fogasses, desprès d'estar 8 hores a la premsa, en fan 24 més a la salera, per passar a la sala d'oreig on comença el procés de maduració. Són vuit setmanes per al tipus semi; cinc mesos per al curat i, a partir dels 9 mesos ja xerrem del vell. Durant tot aquest temps cada fogassa es va girant un parell de cops per setmana, i es van untant amb una mescla d'oli d'oliva i seu amb pebre bo, que li dóna aquest color i textura tan peculiars.

Les fogasses es guarden a unes càmeres a temperatura regulada i permanent, el que contribueix a què mantinguin el sabor i textures inalterables. La temporada passada varen elaborar i comercialitzar 90 tones i aquest any, pensen arribar a les 100 tones. Aquest formatge es distribueix per les diferent poblacions de Menorca, és present a les fires i mercats de Mallorca, com també algunes províncies de la Península.

És d'admirar en el temps que corren, veure com na Fela i en Xec han apostat fort amb inversions i molta feina. Canviant el cossi'l i el cavall de formatjar d'antany, per modernes instal·lacions de les que evidentment, n'estan traient bons resultats.