TW
0

autofitxa
Sóc en Joan Camps Seguí, tenc 40 anys i sóc de Ciutadella. Des que vaig néixer vaig viure al lloc de Sa Torreta Saura, on hi vaig fer de pagès. El 1997 vaig començar a alternar aquella feina amb la de xofer, els estius, fins que mon pare es va jubilar i vam deixar el lloc. Des de 2005 treballo amb els autobusos 9 mesos a l'any. En el meu temps lliure m'agrada viatjar.

Li agrada la seva feina?
Sempre m'ha agradat. Era al·lot i ja duia aquesta idea. De fet, també vaig provar de fer feina amb camions però vaig durar poc. M'agrada més l'autobús.

Des de quan condueix autobusos?
Des de 1997. Abans feia de pagès, fins que els propietaris van decidir tancar el lloc.

Com ha canviat la professió amb el temps?
Abans es feien moltes hores. Ara se'n fan, però d'una altra manera, amb més seguretat. Abans podies fer vint hores sense aturar, i en dormies quatre i tornaves a partir. Ara ja no. Està més controlat i és més tranquil. No sé si ho tornaria a fer, allò.

Són llargues les jornades de feina?
Depèn. Hi ha de tot, jornades de vuit hores, de quatre. El que no tenim és un horari fixe.

Quin és el servei més habitual?
Viatges a l'aeroport, sobretot a l'estiu. A l'hivern, amb l'IMSERSO, hi ha més excursions.

I què és millor?
Amb l'IMSERSO tens uns horaris més fixes, perquè saps que surts a les 8 i a les 18 hores han de ser a l'hotel. Amb els viatges a l'aeroport sempre hi ha el problema dels retards dels avions.

Hi ha moltes esperes.
Sí, com ara. A les 17 hores he duit (a la Plaça des Pins) un grup d'agents de viatges alemanys i seré aquí fins a les 19 hores, quan els he de dur a l'hotel a sopar.

Què és el millor d'aquesta feina?
Jo crec que és el contacte amb la gent. Coneixem gent de qualsevol lloc del món, i t'expliquen les seves coses. A l'estiu em costa més, pel tema dels idiomes, però a l'hivern ve la gent de la Península. I sempre hi ha algú que ha fet aquesta feina i t'explica com era conduir un autobús en el seu temps. Perquè quan jo vaig començar, amb en Sito Barber, teníem furgonetes de catorze places, i una d'elles no tenia direcció assistida. I ara, aquest autobús de 55 places es pot maniobrar amb un dit.

Hi ha problemes per maniobrar als pobles?
Cada vegada els carrers són més estrets, sobretot a Ciutadella. A Maó és fàcil, agafes Anselm Clavé i te'n vas a l'estació. Però a Ciutadella, com que has de venir fins el centre, sempre costa.

Què li diuen de Menorca els turistes que transporta?
La majoria se'n van contents, el 97 per cent. Però sempre hi ha algú que fa comentaris, que es queixa de les carreteres, de que són petites, de que la gent condueix molt lent, que l'hotel és molt enfora de l'aeroport. Però la majoria de la gent se'n va contenta.