EVA VILAVELLA - Paco Sturla

TW
0

Autofitxa
Em dic Eva Vilavella Esteve, tinc 42 anys i sóc de Barcelona. Vaig viure a Menorca dels 14 als 20 anys, i ara fa dos anys que he tornat. Tinc dos fills, Adrià i Irene, i em dedico a fer sabates artesanalment. Ara fa dues setmanes he obert una botiga a Ciutadella, Sa Llanterna.

Vostè es dedica a la sabata artesana.
Sí, fa vint anys que m'hi dedico. Sóc autodidacta, no n'he après enlloc.

Com s'hi va iniciar?
Vaig començar fent unes sabates per al meu fill. Llavors vaig començar amb el calçat de nen, i després ja vaig anar provant i vaig anar fent sabates per a adult. Sempre he fet més cosa d'estiu que no d'hivern.

És complicat obrir-se camí com a artesana?
Déu n'hi do. És bastant complicat. Jo vaig començar fent fires, com quasi tothom, però quan tens botiga ja és més relaxat, perquè no has d'estar muntant i desmuntant cada vegada.

Vostè va començar a fer sabates a Catalunya.
Sí, vaig tenir botiga a L'Escala i a Cadaqués. Ara fa dos anys que sóc a Menorca, i fa dues setmanes que he obert una botiga al Carrer Sa Carnisseria, a Ciutadella.

On és més fàcil dedicar-s'hi?
Aquí és més fàcil produir, perquè hi ha molts tallers de sabates. Però allà tenia un taller més gros, i només vaig dur un parell de màquines. Encara estic en procés.

Què és el que més li agrada de l'artesania?
El que més m'agrada és fer dissenys nous. M'avorreix fer sempre el mateix, perquè una vegada n'has fet una tirada d'un model, m'agrada canviar.

Com és el procés d'elaboració que segueix?
El primer és dissenyar la sabata, amb el patronatge i l'escala amb tots els números. Després ja és muntar la sabata, i encolar la sola.

Quanta estona pot tardar en fer un parell?
Una vegada ja tens els patrons i tot el material, pots tardar entre mitja hora i una hora.

Quins materials empra?
Utilitzo pell i també roba, combinant els dos materials. I per a les soles és cautxo i goma.

Tenen sortida aquests productes aquí a Menorca?
Espero que sí, aquest és el primer any que tinc botiga. Confio en que sí.

Principalment fa sabates d'estiu?
Sí, encara que per a l'hivern també penso tenir-ho més com un taller on pugui fer sabates més d'hivern.

Què més hi té a la botiga?
A banda de les sabates també hi ha bosses, que he començat a fer enguany, i tinc coses que no són meves, com la bijuteria, que és d'un amic meu de València, la roba que la fa la meva mare, que viu a Eivissa, i les escultures que són d'una amiga meva de Barcelona.


El producte artesà implica més hores de feina, i sovint no es pot demanar el preu que realment seria just. Compensa aquesta feina?
Jo crec que si realment t'agrada, sí. Has d'ajustar el preu al màxim, però sí que compensa.