TW
0

autofitxa
Sóc na Fela Pons Marquès, tenc 47 anys i sóc de Ciutadella. Estic casada amb en Xec Llorens Fedelich, i tenim quatre fills, Tònia, Tòful, Eulàlia i Pericu. Esteim al lloc de S'Arangí, al terme des Mercadal, on ens dedicam a la producció de formatges.

Com ha canviat la vida al camp els darrers temps?
Ha canviat bastant. D'ençà que som pagesos hem passat de fer feina per al 'Caserío' amb motlles, a fer quallada, i després vam passar a fer formatge amb curadors. I d'aquí ja vam passar a curar el formatge noltros mateixos, i vendre'l nosaltres, també.

Abans es feia una part del procés, i ara el fan sencer.
Sí, ara el feim tot. Hi quedava la venda directa, que fa dos anys que l'hem començat a fer.

Aquesta evolució complica el procés?
Duu molta més feina, però també és més agraïda.

Com va ser la decisió de fer aquests canvis?
La llet es ven a uns preus molt baixos, i els pinsos han pujat molt els darrers anys, i has d'ajustar molt per poder viure. Amb el formatge tens un poc més de marge, però també has de tenir més mà d'obra. Però surt un poc millor.

Quanta gent hi fa feina a S'Arangí?
A S'Arangí hi feim feina tres de casa, i tres més de fora casa. Són sis persones, sempre. I esporàdicament, per ajudar quan hi ha més feina de tanca, o de formatge, sempre agafem algú més.

Quantes vaques hi ha a la finca?
Tenim 180 vaques de munyir, però no sempre les munyim totes. Mai davallam de 100. A ple hivern en munyim entre 150 i 180, i a l'estiu baixam a les 100.

El producte té una bona sortida?
Sí, el producte el tenim tot venut. A Mallorca se'n ven molt, i també intentam introduir-lo a la Península, però és difícil. Llavors també tenim la venda directa a casa, i a l'estiu té molta sortida a Menorca. En canvi, la venda sempre està més aturada a l'hivern. A Mallorca es va venent igual, tant a l'estiu com a l'hivern, hi ha mercat tot l'any.

Com ho fan per comercialitzar el seu formatge a fora?
Per comercialitzar-lo a la Península tenim intermediaris, terceres persones que fan feina amb nosaltres i intenten introduir el formatge. Perquè quan la gent ve a Menorca, tothom s'enduu formatge, però després quan és a casa seva, o no el troba, o no el cerca. I li has de posar al seu abast perquè el puguin tenir també a casa.

En qualsevol cas, tot aquest procés de reconversió implica una inversió...
Sí, és una inversió grossa, però també ajuda molt, perquè és allà on hi tens més guany. Després, també hi ha gent que et demana que li enviïs formatge a casa, a través de la botiga, i això ajuda.

I per curar les fogasses?
És una feina afegida a la que teníem abans. Hem fet unes instal·lacions noves, per regular la temperatura i la humitat, perquè el formatge sigui igual tot l'any. Sempre barata un poc entre l'estiu i l'hivern, per l'alimentació, per la pastura, però ho intentam substituir amb altres menjars, per tenir un formatge més igual tot l'any.